Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pápež kašle na Slovákov: Nie sme preňho prioritou!

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pri príležitosti 1150. výročia príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na naše územie pozval prezident SR a Konferencia biskupov Slovenska (KBS) pápeža Benedikta XVI. na návštevu Slovenska. K pozvánke sa minulý rok pridala aj vláda.

"Vatikánska strana sa k pozvaniu doposiaľ oficiálne nevyjadrila," priblížil hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel. Ako nedávno uviedol najvyšší ústavný činiteľ SR Ivan Gašparovič, v tom čase sa o jeho prítomnosť uchádza aj Česká republika. "Problém je v tom, že podľa Vatikánskej kancelárie Svätý otec bude tento rok vyťažený. Sústreďuje sa na svetové stretnutie mládeže v brazílskom Riu de Janeiro. Definitívne rozhodnutie, že nepríde na Slovensko, zatiaľ nepadlo, ale nie sme prioritou," konštatoval v rozhovore.
      
Podľa Gandela je prirodzené, že v centre pozornosti pápeža je účasť na svetových dňoch mládeže, ktoré sa uskutočnia 23. až 28. júla. Cyrilo-metodská národná púť v Nitre, ktorá patrí na Slovensku medzi podujatia štátnoreprezentačného charakteru, je naplánovaná na 5. júla. Ako Gandel dodal, Svätá stolica spravidla potvrdzuje zahraničnú návštevu pápeža Benedikta XVI. tri až štyri mesiace pred jej konaním.
      
Rezort diplomacie rovnako očakáva stanovisko k pozvaniu premiéra Roberta Fica pre štátneho sekretára Svätej stolice kardinála Tarcisia Bertoneho na návštevu Slovenska pri príležitosti 20. výročia nadviazania diplomatických stykov medzi SR a Vatikánom, ako tiež hlavných osláv cyrilo-metodského jubilea. Okrem Nitry sa 7. júla uskutoční slávnosť na hrade Devín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu