Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Takto sa volí nový pápež: Striktný postup starý ako cirkev sama!

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež Benedikt XVI. v pondelok potvrdil svoje rozhodnutie odstúpiť z postu hlavy rímskokatolíckej cirkvi. Dôvodom je vysoký vek, ktorý mu podľa jeho slov neumožňuje pokračovať v plnení pápežských povinností. Toto je postup a okolnosti výberu nového pápeža.

Spôsob voľby sa niekoľkokrát menil a urobili tak všetci pontifovia s výnimkou Jána Pavla I. Spravil tak aj končiaci pápež v záujme zvolenia pápeža so širokou podporou.

Kardináli mladší ako 80 rokov sa zídu do 15 dní, maximálne do 20 dní od pápežovej smrti, a vytvoria takzvané konkláve. Termín pochádza z “con chiave”, čo znamená zavrieť na kľúč. Ide teda o miesto, kde sa po smrti pápeža schádzajú kardináli, aby zvolili nového pontifexa. Zvyk zatvoriť kardinálov na jednom mieste bez možnosti ho opustiť až do zvolenia nového pápeža pochádza z 13. storočia. Cieľom bolo dosiahnutie rýchleho zvolenie nového pápeža a bez nepriaznivých zásahov zvonka.

Hlasovanie prebieha v Sixtínskej kaplnke. Tu zaznie známe: Extra omnes!, čo znamená, že pri voľbe môžu byť prítomní už len oprávnení voliči. Hneď potom nasleduje prísaha každého z kardinálov. Po nej sa už všetci kardináli odoberú do svojich izieb, ktoré im boli pridelené losovaním. Nikto viac nesmie s nimi počas konkláve komunikovať a nesmú hlasovať za seba. Kardináli sú viazaní mlčaním o celom priebehu konkláve. Tento zákaz platí i po skončení voľby, ak novozvolený pápež nerozhodne inak. Trestom za porušenie prísahy tajnosti voľby je automatická exkomunikácia.

Kardináli odovzdávajú svoj hlas najvhodnejšiemu kandidátovi. Voľba je tajná a hlasovacie lístky odovzdávajú kardináli v zástupe do kalicha, ktorý je pripravený na oltári kaplnky. Voľba prebieha dvakrát za deň - ráno a večer. Ak je prvé hlasovanie neplatné, teda ak žiaden z kandidátov nedosiahol viac ako dve tretiny plus jeden hlas, koná sa hneď aj druhé hlasovanie. Takto možno hlasovať maximálne štyrikrát za deň. Hlasovacie lístky sa po každej voľbe spaľujú. Keď je pápež zvolený, pridáva sa do ohňa špeciálna látka, ktorá spôsobí biely dym. Ak sa tak nestane, dym je prirodzene čierny.

Novozvolená hlava rímskokatolíckej cirkvi musí formálne súhlasiť so svojím zvolením a vyberie si pápežské meno. Krátko na to nový pontif vystúpi na hlavný vatikánsky balkón, predstaví sa verejnosti v Ríme a udelí požehnanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu