Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nádej pre deti mŕtveho slovenského vojaka z Cypru: Ministerstvo ide preveriť jeho smrť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pre štyrmi rokmi zahynul na misii na Cypre slovenský vojak Alexander Šimkovič. Jeho smrť spôsobila rodinnú tragédiu. Doma na neho čakali dve malé deti a manželka. Rodina sa dodnes domáha dávok z vojenského sociálneho systému. Priznanie vdovského a sirotského dôchodku však komplikuje fakt, že vojak zahynul pri šnorchlovaní v mori.

Tragédia sa odohrala v roku 2008, keď sa motorový čln zachytil o šnorchlujúceho vojaka. Ten v dôsledku zranení a následného vykrvácania zomrel. Rodina žiadala priznanie sirotských a vdovského výsluhového dôchodku  z vojenského sociálneho systému, Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia však ich nárok neuznal. S tým, že ako dôvod uviedol, že úraz a smrť nenastal v dôsledku plnenia služobných povinností, ale vo voľnom čase.

Rodina sa nároku pokúšala domôcť na súdoch s argumentom, že nebohý sa potápal so svojím veliteľom, ktorému na Cypre robil vodiča a pri mori boli na služobnej ceste. Po rozhodnutí Najvyššieho  súdu sa vec vrátila na stôl Vojenskému úradu sociálneho zabezpečenia.

Týmto prípadom sa zaoberá aj vedenie rezortu obrany. „ Minister obrany Martin Glváč zriadil komisiu, ktorá sa bude opätovne prípadom smrteľného úrazu slobodníka Šimkoviča dôsledne zaoberať,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Pozostalej rodine rezort obrany uhradil časť nákladov na pohreb a úmrtné. Momentálne poberajú sirotské a vdovské zo Sociálnej poisťovne, no z vojenského sociálneho systému by to pre rodinu bolo výhodnejšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu