Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SOZA potichu vymáha ďalej: Detskému krúžku naúčtoval spev vlastných piesní!

Vladimír Repčík
Vladimír Repčík (Zdroj: Vladimír Labát)

BRATISLAVA – SOZA opäť terčom nazúrených Slovákov! Najnovšie si vyšliapla na februárový ples, ktorý zorganizoval predseda Miestneho odboru Matice slovenskej v Komárne Jozef Černek, čo viedlo k tomu, že celú situáciu riešia vymieňaním si odkazov prostredníctvom blogov.


Černek tvrdí, že podujatie malo slúžiť na vyzbieranie peňazí pre deti z dramatického krúžku pri Matici slovenskej. Už sedem rokov sa nám celkom slušne darí s deťmi – stredoškolákmi,“ uviedol na svojom blogu Černek, pričom dodáva, že nahrali dva albumy s vlastnými skladbami, ktoré riadne prihlásili v SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský).

„Na plese nám deti zahrali vlastné skladby a ešte Na kráľovej holi...,“ píše ďalej s tým, že akciu priznali až po jej konaní. „Nevedeli sme, že sa máme prihlásiť vopred, aj keď si hráme len naše veci,“ povedal. Dodatočné priznanie ich stálo 975 eur, na celom plese podľa Černeka vyzbierali pritom len 300 eur, ktoré použili na kúpu kostýmov do ďalšieho predstavenia. „Jednoducho nemáme na to, aby sme vám zaplatili,“ obracia sa na autorský zväz.

Reakcia šéfa SOZA Vladimíra Repčíka nenechala na seba dlho čakať a k celej veci sa vyjadril prostredníctvom blogu. „Tieto riadky prosím nechápte ako stanovisko riaditeľa SOZA, ale ako vyjadrenie človeka, na ktorého sa kvôli vymyslenej kauze opäť začína valiť hnev rozhorčeného Slovenska,“ píše v úvode.

Podľa Repčíka bola akcia prezentovaná ako štandardný matičný ples so vstupným 30 eur, na ktorom sa do rána bavilo takmer 140 ľudí. Ako informuje webová stránka Domu Matice slovenskej v Komárne, vyzbieranú sumu si mali rozdeliť dva umelecké súbory – folklórny súbor Dunaj, ktorý podľa správy predviedol časť zo svojho repertoáru a Dramatický krúžok Gymnázia Ľudovíta Jaroslava Šuleka pri Miestnom odbore Matice slovenskej v Komárne.

O vystúpení dramatického krúžku na plese sa však na stránke nepíše, pričom tlačová správa naopak informovala o tom, že na plese hrala aj hudobná formácia Vegett. Pre denník SME Černek povedal, že vzniklo nedorozumenie. Až na výnimky majú byť členovia dramatického krúžku a spomínaných hudobných telies tie isté osoby, ktoré použili vlastnú hudbu aj texty.

Repčík sa odvoláva na dotazník, v ktorom Černek spomínaný súbor Dunaj ani skupinu Vegett neuvádza. „V dotazníku, ktorý slúži na vysporiadanie autorskej odmeny, sa ani o jednom hudobnom telese nezmieňuje. Medzi účinkujúcimi uvádza len súbor Dramaťák a jeho použitý repertoár. Neuvádza výšku konzumného, iba cenu vstupenky, počet hostí a kapacitu sály – teda údaje, ktoré slúžia na výpočet autorskej odmeny,“ píše šéf SOZA.

Repčík je presvedčený, že zväz postupoval štandardne a právom považoval použitý repertoár za chránený. Zároveň je presvedčený, že celej situácii sa dalo predísť, keby organizátori plesu využili konzultácie so SOZA, ktoré im podľa Repčíka ponúkli prostredníctvom listu. Aj naďalej je ochotný stretnúť sa s Černekom a prekonzultovať problém.

Černek pritom tvrdí, že telefón mu nedvihol v SOZA nikto okrem pracovníkov na oddelení vymáhania poplatkov. Ako pre denník SME uviedol, pokutu neplánuje zaplatiť. „Nech prebehne exekúcia nášho účtu, je na ňom možno 200 eur. Je jednoduché pýtať si peniaze od tých, čo nemajú šancu sa brániť,“ hovorí. Na svojom facebookom profile uviedol, že po novom sa má so šéfom SOZA Repčíkom stretnúť už zajtra. O výsledku stretnutia vás budeme informovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu