Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerstvo kultúry má na SOZA obmedzený dohľad

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR chápe rozhorčenie verejnosti v súvislosti s niektorými prípadmi vyberania poplatkov Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA). Zdôrazňuje však, že na príčine nie je zlý autorský zákon, ale jeho uplatňovanie v praxi niektorými ľuďmi a inštitúciami.

"SOZA nie je v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry, to znamená, že my máme na SOZA obmedzený dohľad a obmedzené právomoci, nemôžeme ani hovoriť do toho, kto má stáť v čele tejto inštitúcie," povedal médiám v reakcii na dnešný protest proti SOZA pred budovou ministerstva kultúry hovorca rezortu Jozef Bednár. Ministerstvo kultúry SR zaujalo stanovisko ku kauzám, ktoré v súvislosti s vyberaním poplatkov za hudobnú produkciu SOZA vznikli v poslednom období, pripomenul Bednár s tým, že pripravená zmena zákona by opakovaniu podobných prípadov mala zabrániť.

"Jasne sme dali najavo aj naše stanovisko v súvislosti so stužkovými a svadbami. Nepokladáme takéto podujatia za podujatia verejné, pretože sú určené len pre uzavretú spoločnosť, a z tohto dôvodu sme vyzvali SOZA, aby nevyberala poplatky za hudobnú produkciu na takýchto podujatiach," konštatoval ďalej hovorca. Ministerstvo kultúry preto opakovane vyzýva SOZA, aby postupoval individuálne "v súlade so zdravým rozumom a citlivo". Ako dodal, ministerstvo je pripravené v nadchádzajúcom období urobiť výklad toho, čo je, a čo nie je verejné podujatie.

Proti Slovenskému ochrannému zväzu autorskému pre práva k hudobným dielam dnes prišiel pred sídlo ministerstva kultúry na Námestí SNP v Bratislave protestovať približne tucet ľudí. Organizátori protestu s názvom "Stop SOZA! Hudbou proti výpalníkom!" sa na ministra kultúry Mareka Maďariča obrátili so žiadosťou, v ktorej okrem iného chceli, aby ministerstvo kultúry vykonalo hĺbkovú kontrolu v SOZA a vyvodilo "zodpovednosť za amorálne pokusy vypaľovať deti a študentov". Žiadajú zvážiť odobratie licencie SOZA, vypracovanie právnej analýzy toho, kedy SOZA môže a kedy nemôže vyberať poplatky, ktorá bude pre SOZA a ďalšie inštitúcie kolektívnej správy autorských práv záväzná. Minister Maďarič má podľa nich tiež zaujať verejne stanovisko k činnosti riaditeľa SOZA Vladimíra Repčíka, vyzvať Výbor SOZA, aby odvolal Repčíka a otvoriť verejnú diskusiu o zmenách vo forme a spôsobe výkonu autorských práv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu