Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odpočúvanie novinárov je neprípustné, tvrdí ZVPTS

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Odpočúvanie novinárov je podľa Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska (ZVPTS) nielen neprípustné, ale je nezlučiteľné zo zákonmi Slovenskej republiky.

"Pre ZVPTS je absolútne neprijateľné, že prišlo k tomuto bezprecedentnému kroku zo strany štátneho orgánu - VOS. Nevieme si predstaviť zákonný dôvod, ktorý k tomu viedol, a ktorý súd schválil. Takéto počínanie považujeme za neodôvodniteľné a preto žiadame príslušné vyšetrovacie orgány o dôsledné vyšetrenie, vyvodenie zodpovednosti a označenie a zverejnenie vinníkov," uvádza sa vo vyhlásení združenia, ktoré poskytlo agentúre SITA. Združenie považuje za neprípustné, aby bola takýmto spôsobom ohrozovaná a porušovaná sloboda slova a tlače a aby boli takýmito praktikami zastrašovaní novinári vykonávajúci si svoju prácu.

Denníky Nový Čas a Pravda dnes priniesli informácie o odpočúvaní viacerých novinárov, ktoré údajne robilo v uplynulých mesiacoch Vojenské obranné spravodajstvo, spadajúce pod ministerstvo obrany. Z prepisov podľa Nového Času vyplýva, že "vojenskí tajní" napichli telefón šéfa televízie TA 3 Michala Gučíka, ale aj novinárov denníka Pravda.

Vojenská kontrarozviedka nerobí odpočúvanie, reagoval minister obrany Ľubomír Galko. "Každé odpočúvanie sa deje len so súhlasom sudcu, teda legálne a prostredníctvom policajného zboru. Toto je pre mňa rozhodujúce," dodal a odkázal všetkým, ktorí si myslia, že stoja nad zákonom, že takéto politické hry na neho neplatia. Zdôraznil, že nikdy nebude kryť žiadne porušenie zákona. Obrátil sa tiež na parlamentný výbor pre kontrolu činnosti vojenského spravodajstva, aby celú záležitosť prešetril. Dodal, že dnes v súvislosti s údajným odpočúvaním novinárov podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenie dôvernej a vyhradenej skutočnosti a neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu