Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z jazera v Bratislave vylovili 40-centimetrovú piraňu!

Pirani sa v jazere darilo, poriadne narástla Zobraziť galériu (5)
Pirani sa v jazere darilo, poriadne narástla

BRATISLAVA - V poriadnom šoku zostali rybári, ktorí sa v nedeľu vybrali na lov kaprov. Sadli si k Vajnorskému jazeru v Bratislave a "nahodili" do jeho stredu. Na háčiku im uviazla doposiaľ najväčšia piraňa, akú sa kedy na Slovensku podarilo uloviť.

"Chytená bola približne o jednej popoludní, keď bolo vo vode neskutočne veľa ľudí," uviedol pre Topky jeden z rybárov, Tomáš Kuna.  Vajnorské jazero, nazývané Bager, je prírodné kúpalisko, ktoré vyhľadáva množstvo Bratislavčanov. Väčšinu z nich by ani len nenapadlo, že pod ich nohami pláva takýto tvor!

Až 40 centimetrov dlhá ryba je podľa Tomáša zďaleka najväčšou chytenou piraňou na Slovensku. Nazdáva sa, že do takýchto rozmerov v zajatí dorásť nemohla. Pravdepodobne mala v jazere dobré podmienky, myslí si.

Piraňa mala pôvodne skončiť na pekáči. "Nakoniec som si to rozmyslel a dám ju špecializovanej firme vypreparovať a bude krásna životná trofej," dodal.

Niekoľko týchto rýb už v slovenských jazerách chytili. Keďže živočíchy pôvodom z juhoamerickej Amazónie tu nemajú čo robiť, pravdepodobne ich tam vypúšťajú chovatelia.

Ako uviedol predseda bratislavského rybárskeho zväzu Marián Čuhák, s podobným prípadom sa stretli raz, v štrkovisku pri Kalnej. "Tiež sme sa zľakli," priznal so smiechom. Podľa neho však nejde o nebezpečný druh, ale o piraňu, ktorá nie je dravá. 

Pirane obľubujú mohutné pomalé riečne toky. Existuje niekoľko druhov. Niektoré sa živia výhradne čerstvým mäsom, iné rastlinnou potravou. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu