Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Električka, ktorá prevážala muníciu: Po 70 rokoch späť v Bratislave!

Viedenská električka sa po 70 rokoch vrátila na Slovensko. Zobraziť galériu (4)
Viedenská električka sa po 70 rokoch vrátila na Slovensko.

BRATISLAVA – Legendárna viedenská električka z roku 1913 je späť v Bratislave! Lokomotívu, ktorá jazdila medzi Viedňou a Bratislavou, v utorok večer priviezli z viedenskej stanice na hraničný priechod Petržalka-Berg. Starý stroj, na ktorý s nostalgiou spomínajú predovšetkým bratislavské babičky, tak zachránili pred zošrotovaním.

Električka, ktorá hneď v prvom roku svojej prevádzky (1914) previezla z Viedne do bratislavských Kopčian až milión cestujúcich a jej rušeň GANZ Eg 6 počas I. svetovej vojny ťahal vagóny s muničnými zásobami, „odišla do dôchodku“ vo výbornom stave až minulý rok. Hrozilo, že skončí na šrotovisku.

Napokon sa však stroj podarilo zachrániť, čo potešilo aj rakúskych rušňovodičov, ktorí ho obsluhovali až do decembra minulého roku. „Ľudia v Rakúsku sa pred prevozom rušňa zastavili a ďakovali, že sa nám starú električku podarilo zachrániť a neskončila na smetisku dejín,“ povedal autor projektu záchrany Roman Delikát.

Viedenská električka sa po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Električku, ktorej po 98 rokoch funguje zo štyroch motorov už len jeden, plánujú namaľovať na tmavozeleno a upraviť tak, aby zodpovedala svojej niekdajšej podobe. Bude potrebné odstrániť moderné obslužné zariadenia a približne o rok ju chcú vystaviť v centre hlavného mesta, prípadne v Múzeu dopravy. Presné miesto zatiaľ nie je známe.

Na vykúpenie starej električky bolo potrebných 9 500 eur, na čo prispeli Klub priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy, Bratislavský okrášľovací spolok, samospráva Bratislavského kraja, fond starostky Starého Mesta Táne Rosovej ako aj ďalší jednotlivci vo verejnej zbierke. Približne rovnakú čiastku bude potrebné vynaložiť aj na jej rekonštrukciu a ďalšie peniaze na to, aby mohla premávať po bratislavských koľajniciach.

Predseda BSK Pavol Frešo električku pokrstil šampanským. „Ide pre nás o silný symbol, ktorý hovorí o tom, že koľajová doprava v Bratislave má svoju tradíciu, že spájala Bratislavu aj s Viedňou a že máme na čo nadväzovať pri našich spoločných snahách znova revitalizovať jednak historickú koľajovú dopravu a tiež pokračovať v súčasnom úsilí o eurofondy.“ Starostka Starého Mesta Tatiana Rosová však na akciu nezvolila najpraktickejší odev. Schádzanie z lokomotívy vysoko nad zemou jej spôsobilo značné problémy, čo si môžete pozrieť vo videu.

Viac o električke sa dočítate TU.

elektricka

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu