Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KOMENTÁR Richarda Sulíka: Ako vznikla finančná kríza

Rozprávka od neznámeho autora, ktorá mi došla včera mailom a ktorá celkom názorne vysvetľuje vznik a spľasnutie bubliny.

Kedysi dávno v jednej dedinke v Indii jeden muž oznámil dedinčanom, že vykupuje opice a za každú zaplatí 10 dolárov. Dedinčania začali v blízkom lese opice chytať a muž ich vykupoval. Vykúpil množstvo opíc.

Časom sa počet opíc v lese znížil a dedinčanom sa zvýšená námaha potrebná na chytenie jednej opice za 10 dolárov už nevyplatila. Muž preto dvihol cenu na 20 dolárov a dedinčania chytali opice ďalej, až ich v lese bolo ešte menej a bolo ešte namáhavejšie ich chytiť.

Muž zvýšil cenu na 25 dolárov, ale keďže opíc bolo v lese už len veľmi málo, množstvo to nezvýšilo. Teraz muž oznámil, že bude platiť za každú opicu 50 dolárov a že ho bude zastupovať jeho asistent, lebo on musí odísť do mesta.

Ako muž odišiel do mesta, vraví jeho asistent dedinčanom: "Pozrite na všetky tieto opice v klietkach, ktoré muž vykúpil. Ja vám ich predám za 35 dolárov a keď sa muž vráti z mesta, môžete mu ich predať za 50 dolárov, tak ako oznámil".

Dedinčania dali dohromady všetky svoje úspory a kúpili všetky opice. Potom už ani muža a ani jeho asistenta nikto nikdy viac nevidel, iba opice boli všade na okolo. Tak ako na začiatku. Vitajte na Wall street!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu