Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mikloš: Vláda zanedbáva školstvo, sociálne veci a bývanie

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Opozícia predloží v rámci rokovania o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2008 pozmeňujúce návrhy, ktorými bude chcieť prerozdeliť zhruba 5 mld. Sk. Uviedol to v parlamentnej rozprave v rámci svojho vystúpenia za poslanecký klub SDKÚ-DS podpredseda strany Ivan Mikloš s tým, že pozmeňujúce návrhy budú reakciou na zlé rozdelenie priorít v rozpočte.

Podľa Mikloša je totiž návrh rozpočtu v podobe, ako ho do parlamentu predložila vláda, víťazstvom poľnohospodárskej, informatizačnej a betónovej lobby. Zdôvodňuje to enormným medziročným rastom dotácií do pôdohospodárstva, kapitálových výdavkov na informačné technológie a investičnú výstavbu. Vláda pritom na druhej strane podľa Mikloša zanedbáva školstvo, vedu a výskum, ale aj sociálne veci a bývanie.

Ďalšou jednoznačnou prioritou v rozpočte je podľa Mikloša rezerva vlády a premiéra. „V rozpočte sú veľmi zle stanovené priority. Prioritami sú peniaze, s ktorými môže bez kontroly nakladať vláda a predseda vlády a používať ich na kupovanie voličov a peniaze vylobované pre niektoré sektory,“ povedal. Rozpočet je podľa Mikloša zlý aj preto, lebo nevykazuje dostatočné konsolidačné úsilie, a preto, že projekty ako budovanie diaľnic cez verejnosúkromné partnerstvá ohrozujú dlhodobý zdravý ekonomický vývoj krajiny.

Podľa Mikloša preto opoziční poslanci navrhnú zníženie rezervy vlády a premiéra, zníženie rozpočtu Kancelárie Národnej rady SR o 300 mil. Sk, o 1,4 mld. Sk zníženie dotácií do pôdohospodárstva a zníženie investičných výdavkov rezortu zahraničných vecí o 100 mil. Sk. Po jednej miliarde navrhnú znížiť aj investičné výdavky rezortov obrany, financií a vnútra.

Tieto prostriedky navrhnú prideliť regionálnemu školstvu na zvýšenie platov učiteľov na úroveň 105 % priemeru hospodárstva, navrhnú zvýšiť rozpočet projektu Infovek o 230 mil. Sk. Na valorizáciu detských prídavkov navrhnú presunúť 1,57 mld. Sk, čo by znamenalo ich zvýšenie o 100 Sk mesačne.

Navrhnúť chcú aj zvýšenie výdavkov na vysoké školy a vedu a pre Agentúru pre podporu vedy a výskumu. V rámci kapitoly ministerstva kultúry navrhnú presunúť peniaze z investičných výdavkov na grantový systém a na transfer rozhlasu pre vysielanie na stredných vlnách a v rámci kapitoly rezortu životného prostredia navrhnú presunúť prostriedky z investičných výdavkov na úhradu majetkovej ujmy vlastníkom pozemkov v znevýhodnených oblastiach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu