Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sulík radí: Sporte v cudzej mene a pôžičky si berte v eurách

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - Predseda SaS Richard Sulík sa rozhodol občanom poradiť, ako zvládnuť následky krízy eura.

"Euro a eurozóna sa nachádzajú vo vážnej kríze a nikto nevie, aký bude ďalší vývoj. Na Slovensku trestuhodne chýba diskusia o tom, čo nám hrozí a ako týmto hrozbám čeliť," napísal v newsletteri, ktorý rozoslal svojim čitateľom. Rozhodol sa túto chybu napraviť a vymenoval niekoľko opatrení, ktorých by sa mali ľudia pridŕžať, aby ich prípadná vysoká inflácia či kolaps eura nezruinovali.

Na účte by podľa Sulíka občania nemali držať v eurách väčšiu hotovosť a už vôbec nie celoživotné úspory či termínované vklady, odporúča im vybrať si radšej z mien politicky stabilných krajín mimo Európy, ktoré disponujú nerastným bohatstvom. Rovnako tak sa prihovára za uloženie peňazí do dobre zabezpečenej banky. Líder liberálov zároveň odporúča zamyslieť sa nad investovaním do nehnuteľností, akcií či zlata. Varuje však, že do obchodu s akciami by sa mali pustiť len informovaní investori.

Zamestnancom a prenajímateľom nehnuteľností Sulík radí doplniť do zmlúv inflačnú doložku, teda klauzulu, že plat alebo prenájom sa každý rok upraví o infláciu. "Takisto stojí za zváženie dohodnúť sumu v pevnejšej mene, napríklad v švajčiarskom franku," podotýka. Keďže vysoká inflácia praje dlžníkom, podľa Sulíka je vhodný čas vziať si hypotéku, lízing na auto alebo stroj. "Bezpodmienečne si však musíte dávať pozor na detaily v zmluve – aby bola uzavretá na menu euro a snažte sa o čím dlhšiu pevnú úrokovú sadzbu," radí.

Sulík očakáva, že Grécko opustí eurozónu ešte tento rok a Španielsko si vezme pôžičku z dočasného eurovalu. Nazdáva sa, že pravdepodobnosť masového výberu vkladov nie je malá a odporúča preto vziať si so sebou pri cestách do južných krajín (Grécka, Portugalska, Španielska) vyššiu hotovosť. "No a v Grécku sa vám môže stať, že po tom, čo Gréci krízu eura spustili, ním už nebudete môcť platiť. Nebudem to komentovať, ale pripraviť sa aj na túto alternatívu určite neuškodí," napísal.

Slovám politikov, že Brusel má euro pod kontrolou, Sulík neverí. "Nezabúdajte na jednu vec. Politická elita, bruselská, európska či slovenská je absolútne bezradná," varuje na záver s tým, že ak nie sú zodpovedné rozhodnutia schopní prijať politici, mali by si vlastné hodnoty chrániť občania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu