Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rezort dopravy obišiel pravidlá obstarávania, tvrdí Vážny

Ľubomír Vážny
Ľubomír Vážny (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec Ľubomír Vážny (Smer-SD) tvrdí, že ministerstvo dopravy porušilo zákon o verejnom obstarávaní, keď rozdeľovalo viaceré zákazky na poskytnutie služieb, aby sa vyhlo súťaži. Exminister dopravy vo štvrtok na brífingu informoval, že v piatok podáva podnet na Úrade pre verejné obstarávanie, ktorý má nakoniec rozhodnúť, či rezort dopravy pravidlá verejného obstarávania naozaj porušil.

Ministerstvo dopravy podľa Vážneho uzavrelo do konca marca s tými istými dodávateľmi služieb po dve zmluvy na vykonanie rovnakých činností v hodnote do 30 tis. eur. Takto nemuselo zákazky zadávať cez verejnú súťaž, ale priamo iba na základe prieskumu trhu.

Od 1. apríla platí nový prísnejší zákon o verejnom obstarávaní. Limit hodnoty zákaziek, pre ktoré je treba vypísať súťaž, sa znížil zo spomínaných 30 tis. na 10 tis. eur. Vážny poskytol novinárom aj zoznam zmlúv, ktoré ministerstvo dopravy uzavrelo do nadobudnutia účinnosti nového zákona o verejnom obstarávaní.

Vážny citoval časť zákona o verejnom obstarávaní, podľa ktorej zákazku nemožno rozdeliť ani zvoliť spôsob určenia jej predpokladanej hodnoty s cieľom vyhnúť sa použitiu postupov pri jej zadávaní. "Aby sa vyhli postupu, porušili paragraf 5 zákona o verejnom obstarávaní. Rozdelili predmet plnenia na dve časti a aby sa vyhli limitu 30 tis. eur, ktorý platil ešte podľa pôvodného zákona, tak rozdelili zákazky. Podávam podnet na Úrade pre verejné obstarávanie na preskúmanie porušenia zákona v týchto prípadoch," informoval Vážny.

Ministerstvo dopravy podľa poskytnutého zoznamu uzavrelo s JUDr. Michaelou Törökovou 10. marca dve zmluvy s účinnosťou do 15. marca v hodnote po 27,6 tis. eur. Zmluvy sú zamerané na zabezpečenie výkonu kontrolnej a právnej podpory projektu rýchlostnej cesty R1, respektíve na administratívnu, koordinačnú a právnu podporu pri zabezpečovaní projektu R1. Ďalšie dve zmluvy s firmou Basler & Hofmann Slovakia, s.r.o. za 27 360 eur a 11 328 eur rezort Jána Figeľa (KDH) uzavrel 30. marca s platnosťou do 1. apríla. Predmetom zmluvy je vypracovanie posudku projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie v súvislosti so zmenou stavby tunela Višňové na plánovanej diaľnici D1 pri Žiline. Zmluvy na poradenské služby pri verejnom obstarávaní podpísalo ministerstvo s firmou PanGen, s.r.o. v hodnote 4,8 tis. eur a 25 210 eur.

Zmluva na prekladateľské a tlmočnícke služby s firmou PKT - Expres, s.r.o. má hodnotu 29 999 eur. Spoločnosť EMGE, spol. s r.o. mala zas dodať analýzu vybraných kľúčových projektov pre bratislavské letisko, Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia a nultý obchvat Bratislavy na D4 za 26 340 eur. Ministerstvo dopravy tiež uzavrelo rámcovú dohodu s firmou WELL management, s.r.o. na služby elektronických aukcií na výber dodávateľov. Hodinové sadzby za konzultantské a poradenské služby tvorili 50 a 77 eur za hodinu. Cena za aukciu na kľúč dosiahla 337 eur a 557 eur. "Je tam neobmedzený rozsah hodín. To je prvá vec, čo mi na to vadí," povedal Vážny. Pripomenul pritom, že minister Figeľ viackrát tvrdil, že rezort ušetril 50 mil. eur pri obstarávaniach cez elektronické aukcie. Podľa exministra dopravy je ešte pikantnejšie, že spomínaná firma má dostať ako odmenu ešte 17 % alebo 27 % z ušetrených peňazí. Za "perlu" považuje Vážny súťaž na právne služby pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS), a.s. za 2,9 mil. eur. Podľa exministra je táto súťaž "ušitá na mieru" jednému z uchádzačov.

Vážny sa pozastavil aj nad cenou za 10 telefónov iPad 2 po 856,8 eur za kus. "Najdrahšie iPady sa poskytujú za 600 eur," dodal opozičný poslanec. Ide o súčasť čiastkovej kúpnej zmluvy, ktorú ministerstvo dopravy uzavrelo so spoločnosťou Datalan, a.s. 14. apríla na dodávku výpočtovej techniky v hodnote 30 350 eur. Ministerstvo dopravy tiež uzavrelo zmluvu s Tatra Hotelom Slovakia na zabezpečenie zasadnutia monitorovacieho výboru pre Operačný program Doprava za 11 515 eur. Stretnutie sa má konať v týchto dňoch. Vážny vyslovil počudovanie nad tým, prečo ministerstvo nezorganizovalo toto stretnutie v niektorom z rezortných zariadení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu