Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Toyota asi stratí pozíciu najväčšej svetovej automobilky

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonská automobilka Toyota Motor Co by mohla ustúpiť z pozície najväčšieho výrobcu automobilov na svete až na tretie miesto za spoločnosť General Motors a Volkswagen.

Japonského výrobcu totiž nepriaznivo ovplyvnilo minulomesačné ničivé zemetrasenie a následná nukleárna kríza v Japonsku. Japonské automobilové odvetvie zasiahlo poškodenie dodávateľských reťazcov a tiež výpadky dodávok elektrickej energie v dôsledku poškodenia jadrovej elektrárne Fukušima zemetrasením a tsunami. Investori očakávajú, že z tejto situácie budú profitovať najmä zahraniční výrobcovia.

"Hyundai a Kia z tejto situácie vyťažia najviac," povedal Suh Sung-moon, analytik spoločnosti Korea Investment & Securities. "Hyundai sa zameria na bohatšiu klientelu a Kia má zase kapacity na zvýšenie dodávok. To je výborná pozícia na dobehnutie japonských konkurentov," dodal.

Spoločnosť Honda, ktorá je tretím najväčším výrobcom áut v Japonsku v pondelok informovala, že návrat k normálnej úrovni produkcie potrvá do až konca tohto roka. Toyota vydala v piatok rovnaké vyhlásenie. Domáca produkcia automobilky Honda sa v marci znížila o 62,9 %, výroba jej konkurenta Toyota poklesla v rovnakom období o 62,7 % a spoločnosť Nissan znížila svoju výrobu o 52,4 %. Spoločnosť Toyota je takmer presvedčená, že tento rok stratí pozíciu najväčšej automobilky na svete, ktorú získala v roku 2008, a môže klesnúť až na tretiu pozíciu. Informoval o tom Koji Endo zo spoločnosti Advanced Research Japan. Toyota predala v minulom roku 8,42 mil automobilov, General Motors 8,39 mil. áut.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu