Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Muži, čo čumia na kozy

Muži, čo čumia na kozy
Muži, čo čumia na kozy

Milovníci absurdných komických situácií , zabudnite na zdravý rozum a pripravte sa, že zažijete niečo také bizarné, že tomu uveríte! Pripravte sa na poriadnu dávku recesie - prichádza novodobá Hlava XXII. podľa skutočných udalostí... žiadne kozy, žiadna sláva!

Reportér Bob Wilton (Ewan McGregor) sa pri hľadaní témy, ktorá z neho urobí ozajstného reportéra, stretáva s Lynom Cassadym (George Clooney), pochybnou osobou, ktorá tvrdí, že je súčasťou experimentu americkej armády. Podľa Cassadyho, “Armáda Novej Zeme” od základu mení štýl, akým boli doteraz vedené vojny. Vojaci s jedinečnou psychickou silou dokážu nepriateľovi čítať myšlienky, prejsť cez stenu a dokonca zabiť kozu jednoducho tým, že na ňu čumia. Teraz však zakladateľ programu Bill Django (Jeff Bridges) zmizol a Cassadyho misia má za úlohu nájsť ho.

Zlákaný za vlasy pritiahnutými príbehmi jeho nového známeho, sa Bob impulzívne rozhodne pridať sa. Keď vystopujú Djanga až do tajného výcvikového tábora, ktorý vedie odpadlík Larry Hooper (Kevin Spacey), reportér sa ocitá uprostred nevraživého boja medzi Djangovou “Armádou novej Zeme” a Hooperovou osobnou milíciou super vojakov. Aby toto dobrodružstvo prežil, bude musieť Bob prekonať také absurdné, bizarné, komické a geniálne situácie, o akých sa mu ani nesnívalo!

 

Film Muži, čo čumia na kozy, bol inšpirovaný rovnomenným bestsellerom podľa skutočných udalostí Jona Ronsona o prekvapujúcej a často komickej snahe vlády využiť paranormálne schopností ako prostriedok boja.

Vo filme hrajú George Clooney (Lietam v tom, Po prečítaní spáľte, Dannyho jedenástka, Michael Clayton), Jeff Bridges (Big Lebowski), Ewan McGregor (Anjeli a Démoni, Miss Potter), Kevin Spacey (Svet podľa Prota, Americká krása), Robert Patrick (Jednotka zvláštneho nasadenia), Stephen Root (The Soloist), Stephen Lang (Verejní nepriatelia) a Rebecca Mader (Stratení). Film režíroval Grant Geslov (Good Night and Good Luck) podľa scenára Petera Straughana (How to Lose Friends & Alienate People) a podľa knihy Jona Ronsona.

 

To by ste nevymysleli!

Niektoré príbehy sa zdajú byť priam predurčené na sfilmovanie, ako napr. tento: americká vláda podporuje armádu bojovníkov nového veku v rozvíjaní bojových metód s využitím sily mysle. Znie to neuveriteľne, ale tento príbeh je skutočný. Vo svojej knihe, založenej na podrobnom výskume, odkrýva novinár Jon Ronson históriu “Prvého práporu zeme “ a úžasne komickým pohľadom nás necháva nahliadnuť do zatiaľ nezverejnenej americkej vojenskej histórie.

Scenárista Peter Straughan o písaní scenára hovorí: “Doplnil som len zvyčajné veci, ktoré boli nevyhnutné, aby príbeh držal pokope. Ľudia si myslia, že sme doplnili všetky tie hlúposti a bláznivé veci, ale je to presne podľa predlohy. Časť príbehu o prechádzaní cez stenu alebo zabíjaní škrečka pohľadom je prebratá z rôznych experimentov, ktoré sa skúšali v armáde alebo CIA počas 60-tych, 70-tych a 80-tych rokov. Niektoré z tých najbláznivejších scénok vo filme sme prevzali slovo od slova z rozhovorov, ktoré robil Jon. Dokončený scenár v sebe spájal vtipnú satiru a sladkú naivitu, presne v duchu knihy. Stále som myslel na to, ako by asi vyzeral svet, keby armádu ovládali hipíci,” hovorí Straughan.

Celková nálada vychádza z osoby, ktorú Jon vsadil do jeho rozhovorov, a ktorá je veľmi otvorená a tolerantná. Nikdy nepochybuje o ľuďoch, ktorých spovedá, aj keď ich príbehy vyzerajú veľmi zvláštne. “Nakoniec som cítil to isté o postavách a sile ich presvedčenia.”

Scenár pritiahol pozornosť Granta Heslova a Georgea Clooneyho, partnerov z produkčnej spoločnosti Smokehouse. Heslov, producent filmov Good Night and Good Luck (za ktorý dostal nomináciu na Oscara) a Tvrdé palice, plánoval svoj režijný debut práve keď narazil na tento scenár. “Zamiloval som sa do tohto príbehu,” hovorí. “Čítal som veľa scenárov, ale pri tomto som sa smial od začiatku do konca. Jon Ronson zachytil tento svet veľmi reálne a Peter to adaptoval najlepšie ako bolo možné. Keď som to dal prečítať Georgovi, povedal -Vieš čo? Poďme do toho.“ Clooney priniesol do projektu viac než len svoju hviezdnu slávu. “George je fantastický herec a je do úlohy Lyna Cassadyho ako stvorený,” hovorí Paul Lister, producent filmu. “Ale George nie je iba filmovou hviezdou. On a Grant vedia, ako urobiť dobrý film. Vedia správne poukladať všetky potrebné prvky.“

“Mierne podvratný charakter príbehu je pre nich ideálny,“ pripája producent. “Dostalo to politický brit. Je to vtipné. Uhol pohľadu kryštalizujú podľa toho, ako vidia svet. Boli ako motory, ktoré to ženú dopredu.”

Straughanov scenár pridal filmu ďalšiu, emocionálnejšiu rovinu. “Na prvý pohľad je to príbeh skupiny mužov v armáde, ktorí študujú psychologické metódy, hovorí Heslov. “Ale je to tiež road movie o dvoch mužoch, ktorí sú stratení vo svojich životoch, a ktorí si vymýšľajú skutočné vzťahy.”

Vo filme je Prvý prápor zeme nazývaný Armádou Novej zeme. Tiež sa tu odkazuje na “Projekt Jedi”, ktorí si hovorili Bojovníci Jedi. Projekt sa zaoberal vyčistením mysle a objavovaním nových metód vedenia vojen.

Lister popisuje ako veľmi inšpiratívnu predstavu skupinu vojakov, ktorí majú priekopnícke nápady, a schádzajú sa, aby sa inšpirovali New Age. “Chceli nájsť nové spôsoby boja, kde by nikto nebol zranený,” hovorí producent. “V našom príbehu sa tento fantastický a idealistický nový spôsob boja tak zextremizuje, ako sa to stalo aj v skutočnom svete”.

Jim Dever, hlavný rotmajster Marine Corps vo výslužbe, ktorý je poradcom filmu, bol šokovaný, keď zistil, že film sa zakladá na skutočnom príbehu. “Keď som dostal scenár, povedal som si -Je toto naozaj skutočné? Naozaj sa to v americkej armáde stalo?- Tak som po tom začal pátrať a ono to tam všetko bolo.”

Jona Ronsona ku knihe inšpiroval nepravdepodobný, ale fascinujúci príbeh o snahe americkej armády využiť mimozmyslové vnímanie a telepatiu na bojové účely. Jim Channon, podplukovník americkej armády, povedal Ronsonovi, že bol jedným zo zakladateľov Prvého práporu zeme, a napísal jeho operačný manuál po rokoch štúdia filozofie, bojových umení, psychiky a psychológie a mimozmyslového vnímania.

“Bola to skupina dokonca aj vysoko postavených vojakov, ktorí túžili získať paranormálne schopnosti,“ hovorí Ronson. “Naozaj sa snažili prejsť cez stenu a stať sa neviditeľnými. Nacvičovali zdravenie nepriateľa iskrivým pohľadom a vo finále, keď sa táto myšlienka vyhrotila, dokonca zabiť kozy tým, že na ne čumeli."

Channon sa začal zaujímať o alternatívne spôsoby boja po službe vo Vietname. Skúmal široké spektrum techník New Age. 125 strán nákresov, grafov a textov popisujúcich kompletnú revíziu tradičnej armády siaha veľmi ďaleko k rozličným prameňom, napríklad k Leonardovi Da Vincimu či Buddhovi.

“Jim strávil roky štúdiom s rôznymi guru a hnutiami New Age,“ hovorí Heslov. “Keď sa vrátil, napísal taký manifest. Je v ňom metóda, ako viesť vojny a pritom zachovať mier. Je pomerne detailný, popisuje spôsoby, ako viesť dialóg s nepriateľom, ale aj konkrétne spôsoby boja.”

Channon presvedčil svojich nadriadených, aby mu dovolili slúžiť v prápore vojakov, ktorí boli trénovaní v psychologických a paranormálnych vojnových technikách, vrátane mimotelového vnímania, ktoré subjektom umožňuje vidieť udalosti, ktoré sa dejú stovky míľ od nich, a neviditeľnosti.

Podľa Ronsonovej knihy bol generálmajor Albert Stubblebine III. medzi prvými, ktorí predvídali, že armáda budúceho veku bude používať zmyslové technológie na riešenie medzinárodných konfliktov. Generálmajor Stubblebine bol presvedčený, že každá ľudská bytosť má nadprirodzené schopnosti.

Generála zaujala vízia Jima Channona o konci konvenčného vedenia vojen a jeho nahradenia vojskom “vojnových mníchov”, ktorí budú schopní vidieť budúcnosť, čítať myšlienky, stať sa neviditeľnými a teleportovať. Všetok svoj vplyv sústredil do myšlienky New Age armády v niekoľkých neoficiálnych projektoch. Tiež venoval značný čas zlepšovaniu vlastných psychických síl, najmä umeniu fázovania – ktoré zahŕňa schopnosť prechádzať cez steny.

“V prvej scéne knihy vstáva generálmajor Stubblebine spoza stola v Arlingtone vo Virgínii,“ hovorí Ronson. “Oznamuje, že ide do vedľajšej kancelárie, rozbehne sa a naráža svojím nosom do steny kancelárie.”

Ešte skôr, než sa stal šéfom INSCOMU (veliteľstvo rozviedky a bezpečnostných zložiek armády Spojených štátov), Stubblebine zaviedol program nazvaný “High Performance Task Force”. Task Force využíval techniky hnutia „nového veku“ vrátane neurolinguistického programovania a mozgovej synchronizácie a posielal niektorých svojich členov do Monroeovho inštitútu, aby sa tu venovali štúdiu o sile ľudského podvedomia.

Podľa Ronsona začínal program veľmi jednoducho. “Najprv CIA a Ministerstvo obrany dostali výber vojakov, zhromaždili ich v tajnej miestnosti a povedali im, že každý z nich je médium.”

“Prevádzali absurdné experimenty na vojakoch, ako napríklad hodili im do miestnosti vyparujúce sa smradľavé bomby alebo im púšťali podprahové zvuky napríklad útočiacich včiel,” pokračuje. “Prvý veliteľ jednotky – príslušník CIA , istý Sidney Gottlib – tajne pridával nič netušiacim príslušníkom armády do nápojov LSD. Práve ním je inšpirovaná postava, ktorú vo filme stvárnil Kevin Spacey. “Overovali si experimentmi, všetky možné filozofie a všetky možnosti spôsobov boja bez násilia,” hovorí Lister.

Oficiálne dokumenty Prvého práporu zeme sú stále zapečatené a armáda tvrdí, že jej psychologické programy už boli rozpustené. Veteráni tohto programu však stále pokračujú v šírení myšlienky žiť bez násilia, aj mimo armádu, vrátane Jima Channona, ktorý je teraz známy ako „globálny staršina“ a „prvý svetový firemný šaman“, Johna Alexandera, jedného z popredných expertov zbraní, ktoré nie sú smrteľné, Josepha McMoneaglea, jedného z prvých odvedencov, ktorí psychotronicky identifikovali predtým neznámu sovietsku ponorku, Ingo Swanna, tvorcu termínu „videnie na diaľku“ a autora prvých tréningových manuálov, Lyna Buchanana a Mela Rileyho, ktorí v súčasnosti ponúkajú psychotronické služby v súkromnej spoločnosti vo Washingtone,D.C. a Eda Damesa, presláveného experta na videnie na diaľku.

Straughan sa rozhodol nespovedať pre svoj scenár žiadnu z reálnych postáv. “Jon to už urobil,” vysvetľuje. “Myslel som si, že by to iba miatlo moju myseľ. Potreboval som to urobiť práve naopak a vytvoriť fiktívne rozprávanie, ktoré prevedie Jonovu knihu do komediálneho filmu, takže som sa od toho držal ďalej, kým som s písaním neskončil.”

Producenti a režisér hovorili s Jimom Channonom, počas príprav na film. “Jim je veľmi múdry a zároveň voľnomyšlienkársky,“ hovorí Lister. “Je to fantastický chlapík a obrovský prívrženec filmu. Aj keď sme zbeletrizovali jeho úsilie, myslím, že dúfa, že ľudia uvidia film, zabavia sa a potom si nájdu nejaké spojenie s Prvým práporom zeme.”

Heslov a Clooney sú veľmi spokojní s pohodovým a veselým podtónom filmu, ktorý pokračoval dokonca aj vtedy, keď už kamery prestali natáčať. “Snažili sme sa to urobiť rovnako ako to bežne chodí v našom biznise,” hovorí Heslov. “Snažíme sa a baví nás to. Robiť film môže byť napínavé. Máš iba toľko času, koľko máš peňazí, takže sa naozaj snažíme, aby to bola príjemná skúsenosť.“

“Grant odviedol naozaj skvelú prácu,” hovorí Jeff Bridges, jedna z hlavných hviezd filmu. “Vytvoril úžasnú atmosféru, ktorá bola príjemná a zároveň nútila sústrediť sa. Celý čas bol naklonený nápadom zo strany hercov a vždy niečo z toho pridal do filmu. Bol naozaj vždy pripravený. Myslím, že publikum sa má na čo tešiť. Neexistuje spôsob, ktorý film popíše presne. Film je zároveň vtipný, desivý, vážny, roztomilý. Je to proste škála emócií.”

Kolega z filmu, Kevin Spacey súhlasí. “Grant mal úplne jasno v tom, ako chce film urobiť,” hovorí. “Presne vedel, kam má film smerovať. Prekvapivo, nakoniec je film aj vcelku dojemný. Časť môjho ja skutočne chcela veriť tomu, že je možné mať armádu, ktorá bude bojovať bez zbraní. A ktovie, možno tam niekde vonku je stále časť Armády nového veku."

“Je to veľmi, veľmi vtipné a inteligentné, a hlavne, má to veľké srdce,” hovorí Ronson. "Všetci sú v tom fantastickí. Je tam aj trochu z pochmúrnej atmosféry z knihy, ale iba tak akurát. Som veľmi hrdý.”

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu