Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Čo sa ešte dá zachrániť podľa Adriany Krúpovej

Zľava Henrieta Kecerová, Adriana Krúpová a Lívia Michalčík Dujavová v novej inscenácii Ešte sa to dá zachrániť v Štátnom divadle Košice PR článok Zobraziť galériu (8)
Zľava Henrieta Kecerová, Adriana Krúpová a Lívia Michalčík Dujavová v novej inscenácii Ešte sa to dá zachrániť v Štátnom divadle Košice (Zdroj: Foto: Ján Štovka)

Prvou tohtoročnou premiérou Štátneho divadla Košice bude v piatok 19. januára na Malej scéne ŠD Košice slovenská premiéra hry Adriany Krúpovej Ešte sa to dá zachrániť. Po Poslednej Amazonke a stále hrávanej Zoznamke s takmer sto reprízami je to tretia hra košickej herečky a autorky, ktorá sa bude hrať v jej domovskom divadle.

Hra Ešte s to dá zachrániť vznikla v rámci projektu Divadelného ústavu Ódy a frašky, v ktorom sa súčasní slovenskí autori v krátkych dramatických textoch zamýšľali nad stavom našej spoločnosti najmä vo vzťahu k Európskej únii. A tak v príbehu nechýbajú eurofondy a ich „využívanie“  a ďalšie,  všetkým známe, okolnosti súvisiace s témou, zobrazené prostredníctvom humoru sarkastického až ironického. 

„Hra košickej herečky, ale aj autorky mnohých textov uvádzaných v rozhlase, ale aj na divadelných javiskách sa možno ani neodohráva v tak vzdialenej budúcnosti. Ako sa dostať rýchlo k peniazom z eurofondov? Ako sa rýchlo dostať k biznisu, ktorý má svoje výhody? Jedna rodina, jeden nápad a spoločný ťah na bránu. Adriana Krúpova vytvorila hru zo sveta divadla i biznisu zároveň. Ak sa hľadá lukratívne zameranie nového podniku, ukáže sa, že svet divadla je asi tým najvzrušujúcejším, najlákavejším i najzaujímavejším. Jeho zákulisné intrigy, grantové stresy, umelé i skutočné vykazovanie činnosti. Ak by to nebola rafinovaná skutočnosť, možno by to vyšlo ako paródia,“ hovorí o inscenácii dramaturgička Miriam Kičiňová. 

Ako hovorí samotná autorka rodinu zobrazenú v hre Ešte sa to dá zachrániť v sebe pozorovala už dlhšie. „Cítila som aj pretlak toho, čo sa deje v spoločnosti, ako sa zneužívajú peniaze, ktoré by mali slúžiť všetkým. Práve tým podnetom od Divadelného ústavu, že nás dramatikov oslovilo, vznikol moment, v ktorom sa moje úvahy, inšpirácie a múza spojili a zrazu táto rodina ožila. Vedela som, ako bude táto rodina žiť, čím bude žiť a objavil sa v hre aj môj pretlak z toho, čo sa deje s mladou generáciou. Samozrejme, nechcem zovšeobecňovať, že všetci sú problematickí, ale sama zažívam, že generácia, ktorá nastupuje po nás je zdeformovaná našimi zdeformovanými hodnotami, že začínajú byť obludnejší. A v rámci komédie, irónie a sarkazmu som chcela tento pohľad ponúknuť aj divákom,“ hovorí Adriana Krúpová. Podľa nej práve to slovenské je zneužiť peniaze, ktoré majú slúžiť dobrej veci. „Pre niekoho je to doslova automatický podnet ako zneužiť systém. Hnevá ma to, lebo v tomto štáte žijem aj ja. Ak niekto niečo nakradne, tak potom to kdesi bude chýbať. Nie som euroskeptik, ale trápi a hnevá ma, že aj dobrú myšlienku dokážeme zneužiť,“ dodáva autorka.

Nová inscenácia je košickým režisérskym debutom mladého slovenského režiséra Juraja Bielika, ktorý do predstavenia pripravil aj hudbu. Scénu a kostýmy navrhla Katarína Holková. V jednotlivých postavách diváci uvidia nielen autorku a jej manžela Ivana Krúpu, ale aj hercov košickej činohry Tomáša Dira, Danu Košickú, Ivana Krúpu, Líviu Michalčík Dujavovú, Michala Soltésza, Henrietu Kecerovú, Adrianu Krúpovú, Adrianu Ballovú, Katarínu Horňákovú a Františka Baloga. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu