Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Štátne divadlo Košice uvádza po piatich rokoch novú rozprávku

Tomáš Diro a Lívia MIchalčík Dujavová v novej rozprávke Ronja, dcéra lúpežníka v Štátnom divadle Košice PR článok Zobraziť galériu (8)
Tomáš Diro a Lívia MIchalčík Dujavová v novej rozprávke Ronja, dcéra lúpežníka v Štátnom divadle Košice (Zdroj: PR)

Do repertoáru činohry Štátneho divadla Košice pribudne po piatich rokoch nová rozprávka. V piatok 7. apríla má V Historickej budove ŠD Košice premiéru Ronja, dcéra lúpežníka, príbeh z pera Astrid Lindgrenovej. Novú rozprávku s hudbou Martina Geišberga a bojovými scénami Petra Nůseka zdramatizoval a režíroval Peter Palik.

Režiséra a autora dramatizácie Petra Palika príbeh Ronji oslovil už v detstve. „Lindgrenová v Ronji, na pozadí konfliktu dvoch zbojníckych rodín, shakespearovským spôsobom  spracováva tému priateľstva či detskej lásky dvoch detí. Úžasne vykreslila vzťah tvrdohlavého otca s rovnako tvrdohlavou dcérou. Všetko to rámcuje témou prírody, ku ktorej si detskí hrdinovia tiež hľadajú vzťah a to ich životy formuje,“ hovorí o inscenácií. Divákov v inscenácii prekvapí nielen veľká výprava, ale aj pesničky Martina Geišberga či bojové scény. „Pripravoval ich Petr Nůsek, špičkový šermiar, ktorého rukopis nesú mnohé aj viaceré holywoodské filmové produkcie,“ dodáva Palik.

Nová rozprávka Ronja, dcéra lúpežníka bola výzvou aj pre hercov. „Ronja má dvanásť rokov a musela som ju hľadať. Navyše je úplne iná ako ja a tak mi dala trochu zabrať. Je viac divoká, dobrodružná a temperamentná, ja som skôr opatrná. A tak som chodievala po ulici a pozerala sa ako sa správajú dvanásťročné dievčatá. Ale veľmi mi to nepomohlo, lebo dnešné dvanásťročné dievčatá sú úplne iné ako bola ona,“ hovorí o hlavnej predstaviteľke herečka Lívia Michalčík Dujavová, s ktorou v postave alternuje aj hosťujúca Radka Šutláková. „Najzáludnejšie na tom je, že hráme deti, ktoré sa snažia byť dospelé. V tom to bol asi najväčší vnútorný boj, aby som to vedel zahrať reálne. Skúšobné obdobie prinieslo aj veci, ktoré som ešte v divadle nezažil ako pohybové skúšky bojových scén či veľmi zaujímavú hudobnú zložku,“ dopĺňa Tomáš Diro, ktorý spolu s Kevinom Ivankom alternuje v postave Birka.

V príbehu dvoch znepriatelených zbojníckych rodín, ktoré Ronja a Birk svojim dospelo – detským spôsobom zmierujú, uvidia diváci aj ďalších hercov košickej činohry, ale aj študentov Konzervatória Jozefa Adamoviča. Scénu pre inscenáciu pripravil Pavol Andraško, kostýmy a bábky vytvorila Eva Farkašová a na choreografiách spolupracovala Ivana Kučerová.

„Mama“ Pipi Dlhej Pančuchy je jednou z najznámejších autoriek románov, poviedok, divadelných hier pre deti. Švédska prozaička získala v roku 1958 cenu Hansa Christiana Andersena, čo je jedna z najprestížnejších cien pre autorov detskej literatúry. „Človek nemusí mať vlastné deti, aby napísal knihu pre deti. Jediná podmienka je, spomenúť si na to dieťa, ktorým človek bol. Práve to dieťa vie veľmi dobre, čo chcú počuť iné deti: rozprávky príbehy, ktoré rozosmejú, rozplačú, dovolia triasť sa strachom a vzrušením z dobrodružstva, ktoré dovolia byť nahnevanými a občas i hlúpymi, ale najmä v ktorých sa môžu cítiť malé a ustráchané, ale aj silné a odvážne, aby prekonali strach,“ hovorila o písaní pre deti Lindgrenová, ktorej 110. výročie narodenia oslavuje v tomto roku celý svet. „Určite budem rád, ak niektoré z jej posolstiev zapôsobí na detských alebo dospelých divákov. Ale celkom sa uspokojím aj s tým, ak diváci v divadle pookrejú, neoľutujú čas strávený v hľadisku, a budú sa chcieť do divadla znova vrátiť,“ želá si režisér Peter Palik.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu