Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Denník Anny Frankovej s Táňou Pauhofovou v Štátnom divadle Košice

Hlavnú postavu Anny Frankovej v novom predstavení Štátneho divadla Košice stvárňuje Táňa Pauhofová PR článok Zobraziť galériu (8)
Hlavnú postavu Anny Frankovej v novom predstavení Štátneho divadla Košice stvárňuje Táňa Pauhofová

Nový autorský projekt tandemu Ondrej Šoth a Zuzana Mistríková Denník Anny Frankovej, ktorý bude mať premiéru na Malej scéne Štátneho divadla Košice v utorok 21. marca. V hlavnej úlohe sa v experimentálnom tanečnom divadle ako hosť predstaví známa slovenská herečka a čerstvá držiteľka sošky OTA Táňa Pauhofová.

Režisér a choreograf Ondrej Šoth sa tentoraz inšpiroval skutočným príbehom židovskej rodiny, ktorá sa skrývala počas druhej svetovej vojny v Amsterdame, ale tesne pred koncom vojny padla za obeť nacistickému vyvražďovaniu. Spracovanie Denníka Anny Frankovej podobne ako úspešný jesenný projekt Charlie Chaplin je motivované aj súčasným dianím na Slovensku a vo svete, a silnejúcim vplyvom krajnej pravice podporujúcej myšlienky fašizmu. Autori budú radi ak sa stane príspevkom v boji s týmto nebezpečným fenoménom súčasnosti.

Annelies Marie Franková sa od svojich 13 rokov spolu s rodinou počas druhej svetovej vojny skrývala v zadnej časti jednej budovy v Amsterdame. Napokon však tesne pred koncom vojny padla za obeť nacistickému režimu. Anna si do denníka zapisovala udalosti od 12. júna 1942 do 1. augusta 1944 a zaznamenala všetko, čo sa okolo nej dialo, aj jednotlivé dni v úkryte. Keď v marci 1944 počula v dánskom Slobodnom rádiu Oranje výzvu občanom, aby poskytli svoje zápisky do zbierky na historické účely, svoje poznámky začala prepisovať do knižnej podoby. Stihla prepísať podstatnú časť  svojho denníka - 324 strán knihy. Denník sa končí zápisom, ktorý urobila len pár dní pred tým, ako ich objavili nemeckí vojaci. Jej denník zostal v úkryte, kde ho objavila Miep Giesová a schovala ho. Po vojne ho odovzdala Anninmu otcovi Ottovi Frankovi, ktorý ako jediný vojnu prežil. Ten ho upravil do knižnej podoby. Prvé vydanie Denníka Anny Frankovej sa datuje do roku 1947 a za sedemdesiat rokov ho preložili do 60 jazykov a je druhou najčítanejšou knihou sveta po biblii.

Scenár novej inscenácie pripravil osvedčený autorský tandem Ondrej Šoth a Zuzana Mistríková, choreograf a režisér Ondrej Šoth vybral aj hudbu do predstavenia. Scénu navrhli bratia Jaroslav a Miroslav Daubravovci, kostýmy Ľudmila Várossová a filmové dokrútky pre predstavenie vytvoril  Vasyl  Sevastyanov. Titulnú postavu Anny Frankovej stvárni známa a populárna slovenská herečka Táňa Pauhofová, pre ktorú to bude prvé hosťovanie v Štátnom divadle Košice. „Bola to pre mňa veľká výzva. Som členkou činohry a nemám žiadne skúsenosti s pohybovými predstaveniami, ktoré ale ako divák, ak sú dobre urobené, veľmi obdivujem. Poznám prácu Ondreja Šotha a aj Zuzky Mistríkovej, ktorá je aj mojou priateľkou. A tak, keď už dávnejšie prišla táto ponuka, tak napriek tomu, že toho mám pomerne dosť a Košice naozaj nie sú za rohom, lákalo ma to natoľko, že som si povedala, že to skúsim. Kvôli zážitku a kvôli výzve,“ povedala o rozhodnutí hrať  v tomto predstavení Táňa Pauhofová. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu