Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Noc v Benátkach sa do košického divadla vracia po viac ako 60 rokoch

Tatiana Paľovčíková ako Annina v novom naštudovaní operety Johanna Straussa ml. Noc v Benátkach v Štátnom divadle Košice Zobraziť galériu (8)
Tatiana Paľovčíková ako Annina v novom naštudovaní operety Johanna Straussa ml. Noc v Benátkach v Štátnom divadle Košice (Zdroj: Joseph Marčinský)

Po dva a pol rokoch prichádza do košického divadla operetný titul. V piatok 24. februára 2017 o 19:00 bude mať v Historickej budove Štátneho divadla Košice premiéru nové naštudovanie operety Johanna Straussa ml. Noc v Benátkach, ktorá sa do Košíc vracia po viac ako 62 rokoch. Štátne divadlo Košice ju prvý raz a naposledy uviedlo 3. februára 1954.

Straussova Noc v Benátkach mala zaujímavý osud. Jej svetová premiéra sa uskutočnila 3. októbra 1883 v Berlíne (Neues Friedrich Wilhelmstadisches Theater) a je jedinou Straussovou operetou, ktorá mala premiéru mimo Viedne. Autormi libreta sú F. Zell a R. Genée, ktorí sa inšpirovali príbehom J. Cormona. Súčasná verzia operety sa však od tej pôvodnej líši. Strauss po neúspešnej berlínskej premiére spoločne s libretistami do diela ešte zasahovali a prepracovávali ho. Pri viedenskej premiére 9. októbra 1883 nakoniec slávila opereta triumf a stala sa jedným z najúspešnejších diel Johanna Straussa mladšieho.

Dej tejto čarokrásnej operety sa odohráva v priebehu jednej noci, počas ktorej dôjde k niekoľkým milostným nedorozumeniam a zámenám – to všetko v exotickom prostredí vyššej spoločnosti zabávajúcej sa na karnevale plnom masiek a bujarého veselia. Príbeh je pretkaný množstvom neočakávaných situácií, v ktorých sa ocitá mladá zamilovaná dvojica – rybárske dievča Annina a princov holič Caramello.

Hudobné naštudovanie novej inscenácie mal v rukách domáci dirigent Igor Dohovič. „Straussova opereta Noc v Benátkach má zvláštne postavenie. Je písaná typickým jazykom Straussa - skladateľa, čo znamená, že hudobne nie úplne podčiarkuje talianske Benátky. Určite je však výnimočná a prispôsobená publiku najprv na premiéru v Berlíne a neskôr ešte upravená pre Viedeň. Vytvorenie týchto verzií operety bolo dôsledkom snaženia sa autora o oslovenie konkrétneho publika,“ hovorí o Straussovej operete Dohovič. Z hudobnej stránky je podľa neho pozoruhodné využitie napr. talianskej tarantelly, ktorá je však viac typická pre južné Taliansko. „Príbeh libreta má milú a zaujímavú zápletku. Veľmi pozoruhodne sú vykreslené postavy a ich charakter so svojimi vstupnými piesňami. Opereta má dynamiku, množstvo humorných situácii, peknú a aj typickú operetnú hudbu, množstvo nádherných ansámblov, a keď Strauss tak aj samozrejme viedenský valčík. Myslím, že má nová premiéra potenciál osloviť nášho diváka a byť úspešná. Určite diváci strávia v divadle krásny čas a oddýchnu si od všednej reality,“ dodáva dirigent.

O réžiu novej košickej Noci v Benátkach sa postarala režisérka Dagmar Hlubková. Scénu navrhol Jaroslav Milfajt, kostýmy Danica Hanáková, choreografie pripravuje Ivanka Kučerová. Nová opereta prinesie aj zaujímavé obsadenie. Hosťujúci Václav Morys a domáci Titusz Tóbisz alternujú v postave Vojvodu Urbina, Caramella stvárnia Anton Baculík a hosťujúci Zsolt Vadász, v postave Anniny diváci uvidia hosťujúcu Oľgu Bezačinskú a domácu Tatianu Paľovčikovú, Marek Gurbaľ a Marián Lukáč alternujú v postave Bartolomea Delaquu, Barbarou budú Lucia Bujňáková a Aneta Hollá a Cibolettou Lilla Dégner a Eva Nováková. Aj v tejto operete uvidia diváci populárneho Filipa Tůmu v postave Pappacodu, jeho „dvojičkou“ je hosťujúci Péter Nádasdi, pre ktorého je to operetný debut v Štátnom divadle Košice. Z činohercov sa v Noci v Benátkach predstavia Beáta Drotárová, Ivan Krúpa a Attila Bocsárszky a v menších úlohách uvidia diváci Martina Kovácsa, Tomáša Beličáka a Petra Rašiho. Zaujímavým spestrením a bonbónikom v rámci karnevalového veselia bude aj vystúpenie sólistov opery Jaroslava Dvorského a Maksyma Kutsenka, ktorí v tejto operete vystúpia v postave Speváka a pre divákov majú prichystané nečakané a neobvyklé prekvapenie.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu