Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Charlie Chaplin ožije v tanečnom divadle Ondreja Šotha

Maksym Sklyar ako Charlie Chaplin v novom tanečnom projekte Ondreja Šotha v Štátnom divadle Košice Zobraziť galériu (9)
Maksym Sklyar ako Charlie Chaplin v novom tanečnom projekte Ondreja Šotha v Štátnom divadle Košice (Zdroj: Jozef Marčinský)

Prvou premiérou baletného súboru Štátneho divadla Košice v novej divadelnej sezóne bude nový projekt z autorskej dielne choreografa a režiséra Ondreja Šotha. V piatok 21. októbra o 19:00 vstúpi na javisko Historickej budovy Štátneho divadla Košice legendárny Charlie Chaplin stvárnený v modernom tanečnom divadle.

„Nápad sa zrodil pred dvoma rokmi a motiváciou bol akýsi nespravodlivý tlak, ktorý sa v súčasnosti deje v politike, v spoločnosti, proti ktorému treba obhajovať ľudské postoje a humanistické ciele, pri ktorom by sa nemalo zabúdať na chudobu. Motiváciou bol aj boj proti silnejúcemu fašizmu, aj u nás na Slovensku. Jednoducho chcem ľuďom priblížiť  humánne a ľudské postoje, aby ľudia videli, že história sa opakuje a že tu bola osobnosť, ktorá mala komplikovaný život, ktorú politicky zdehonestovali FBI a médiá. Aj preto som sa rozhodol ukázať príbeh Charlieho Chaplina,“ hovorí o svojom novom autorskom projekte Šoth. Ako dodáva chce priblížiť dnešnému publiku Charlieho Chaplina, nie len ako geniálneho herca a filmového tvorcu, ale aj ako syna, manžela, otca - človeka, ktorý aj napriek neuveriteľnej sláve a bohatstvu, zostáva stále nohami na zemi a s pokorou a strachom spomína na časy, keď ako dieťa nemal čo jesť, prebýval na ulici a celé detstvo trpel veľkou chudobou...

Ondrej Šoth prizval ku spolupráci na tomto projekte scenáristku a dramaturgičku Zuzanu Mistríkovú, s ktorou vytvorili úspešný umelecký a tvorivý tandem v mnohých úspešných inscenáciách nielen košického baletu. Obaja sa na inscenácii podieľajú aj scenáristicky. Choreograficky necháva Šoth priestor aj členovi baletu Marekovi Šarišskému, ktorý bude mať na starosti choreografie detských častí predstavenia. Groteskné sekvencie predstavenia vytvorí mím, herec a pedagóg Juraj Benčík. Juraj Benčík sa stal počas svojej bohatej kariéry blízkym spolupracovníkom Milana Sládka a ako prvý a doteraz jediný slovenský herec získal kontrakt na pozícii clown v najväčšom a najúspešnejšom svetovom divadelnom cirkuse Cirque du Soleil.

Dôležitou súčasťou predstavenia sú kostýmy a scénografia. Kostýmová výtvarníčka Ľudmila Várossová vytvorila pre balet Charlie Chaplin kostýmy, ktoré budú prierezom viacerých štýlov a umeleckých období. Zaujímavé scénografické riešenie pripravil Juraj Fábry, filmové fragmenty predstavenia natočil Vasyl Sevastyanov.

V úlohe Charlieho Chaplina budú v predstavení alternovať sólisti Sergii Iegorov, Maksym Sklyar, Vasyl Sevastyanov, Dmytro Krutii a Marcel Medvecz, postavu Charlieho - dieťaťa stvárnia Šimon Topolčáni, Tomáš Kopal. V ďalších postavách diváci uvidia Kostiantyna Brandlera, Eugeniia Korsakova, Igora Pashka, Mareka Šarišského, Elenu Chetvernyu, Liudmylu Kolimečkov Vasylyevu, Jozefa Marčinského, Šimona Stariňáka, Giorgu Bergamasco, Anastasiu Kravtcovu, Evu Sklyarovu, Janu Kolesovú- Hriadeľovú, Katarínu Frigovú, Ninu Ravasovú, Františku Vargovú, Shoko Yamadu, Ami Fujikawu, Lillu Babos, Dariu Ivanenko, Silviu Borsetti, Kristinu Kostiuchenko, ale aj ďalších dvoch detských sólistov Matejha Kristana a Jozefa Gbúrika.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu