Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Jakubiskov veľkofilm Bathory bude mať premiéru na jeseň

Režisér Juraj Jakubisko počas tlačovej besedy pri príležitosti ukončenia výroby jeho najnovšieho filmu Bathory. Zobraziť galériu (16)
Režisér Juraj Jakubisko počas tlačovej besedy pri príležitosti ukončenia výroby jeho najnovšieho filmu Bathory.

BRATISLAVA - Najdrahší historický film v strednej Európe Bathory režiséra Juraja Jakubiska bude mať premiéru na jeseň. Viac ako dvojhodinová snímka za 11,5 milióna eur (takmer 400 miliónov Sk) o jednej z najznámejších postáv slovenskej histórie - grófke Alžbete Bátoriovej je v súčasnosti už tesne pred dokončením.

Tvorcovia o tom informovali na dnešnej tlačovej konferencii. Hoci sa film kvôli zahraničným trhom nakrúcal v angličtine, na Slovensku, Česku a Maďarsku bude mať od septembra do novembra premiéru v národných jazykoch.

"Dlho som hľadal európsku látku, uvažoval som aj o Štefánikovi, ale Bátorička je známejšia," povedal dnes novinárom Jakubisko, ktorý už má za sebou viac ako desať celovečerných filmov. Jednu z najbohatších uhorských grófiek si vybral ako hlavnú hrdinku veľkofilmu, ktorý pripravoval od roku 2000, hlavne preto, že je kontroverzná. Vraj mu pripomína jeho manželku producentku filmu a herečku Deanu Horváthovú.

Grófku, o ktorej kolujú legendy, že sa kúpala v krvi mladých dievčat, Jakubisko zachytil vo veku od desiatich rokov do jej smrti ako 54-ročnú. Snažil sa vraj nájsť jej pravdivú históriu, takže ju predstavil nielen ako ženu - vampíra, ale aj obeť intríg, plnú vášne i lásky.

Film už predstavili v centre filmového priemyslu Los Angeles a vraj o ňu v zahraničí bude veľký záujem. Diváci ju uvidia nielen v kine, ale aj vo vianočnom programe Slovenskej televízie, ktorá chce priniesť aj zábery, ktoré sa do verzie pre kiná nedostali.

Film vznikol v česko-maďarsko-britsko-slovenskej koprodukcii. Jeho predlohou je skutočný osud šľachtičnej Alžbety (1560-1614). Príbeh sa odohráva na prelome 16. a 17. storočia.

Bátoričku hrá britská herečka Anna Friel, talianskeho maliara Caravaggia škótsky herec Hans Matheson, Alžbetinho manžela Vincent Regan a postavu grófa Turza stvárni český herec Karel Roden.

Jakubisko angažoval aj ďalšie známe české tváre Bolka Polívku, Jiřího Mádla, Lucku Vondráčkovú, Mareka Vašuta. Vo filme o slovenskej grófke hrajú aj Slováci Monika Hilmerová, Táňa Radeva, Andrej Hryc a Marek Majeský. Nechýba ani hollywoodsky herec Franco Nero, ktorý sa objavil aj v predchádzajúcom Jakubiskovom filme.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu