Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ÓDA ČI SMS - Vyznanie lásky včera a dnes

Óda či SMS
Óda či SMS

MYJAVA – Niekoľko dní pred sviatkom Sv. Valentína sa 10. februára 2011 od 08.00 do 14.00 h v Slovenskom národnom múzeu-Múzeu Slovenských národných rád v Myjave uskutoční valentínsky program s názvom Óda či SMS.

Všetci zaľúbení budú mať možnosť inšpirovať sa osobnosťami našej histórie a ich spôsobmi vyznania svojich romantických citov.

Podujatie prenesie návštevníka do obdobia 19. storočia, v ktorom mu priblíži šťastné i tragické príbehy o láskach osobností slovenskej histórie. Návštevník stretne Viliama Šuleka, ktorý sa počas meruôsmych rokov zaľúbil do Aničky, dcéry vdovy Anny Kolényovej, v ktorej dome na Myjave zasadala v roku 1848 prvých desať dní historicky prvá Slovenská národná rada. Zastihne Jozefa Miloslava Hurbana pri rozhovore s Aničkou Jurkovičovou, svojou nastávajúcou manželkou, údajne najkrajšou slovenskou devou a prvou ženskou herečkou u nás. Návštevník sa tiež stane svedkom výmeny názorov dvoch národovcov po tom, ako Hurban informoval Štúra o svojom úmysle sa oženiť. Napokon ani Ľudovít Štúr nebol výnimkou a zamiloval sa. Jeho veľkú lásku, Adelu Ostrolúcku, návštevník stretne v poslednej scénke.

Prostredníctvom hraných scénok sa návštevník podujatia ocitne v dobe, kedy sa náklonnosť vyznávala cez básne a ódy, ktoré písali zaľúbení muži 19. storočia a bude mať možnosť si porovnať dávny spôsob dvorenia s tým súčasným, ktorý je spojený s mobilnými telefónmi či sociálnymi sieťami. Napokon si môže sám / sama vybrať, ako vyzná na sviatok Valentína lásku blízkej osobe: napíše ódu alebo SMS?

Názov podujatia: Óda či SMS

Miesto: SNM - Múzeum SNR v Myjave.

Termín: 10. február 2011

 

Časy prehliadok: každých tridsať minút od 8.00 do 14.00 hod. (vrátane)

 

Vstupné: dospelí, študenti - 1 €

               pedagogický dozor, deti do 6 r., ZŤP, seniori nad 70. r. – zdarma

 

Informácie: Barbora Ondrušová

                   034/245 11 02, 0918 905 939

                   myjava@snm.sk, barbora.ondrusova@snm.sk

                   www.snm.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu