Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Peter Valušiak: Antarktída je asi tá najdrahšia odtučňovacia kúra

Peter Valušiak sa pokúsil o autonómny prechod Antarktídou k južnému pólu. Zobraziť galériu (18)
Peter Valušiak sa pokúsil o autonómny prechod Antarktídou k južnému pólu.

Cestovateľ, horolezec a polárnik Peter Valušiak sa koncom roka pokúsil spolu everesťákmi Vladimírom Noskom a Zdeňkom Hrubým, filmárom Paľom Barabášom a cestovateľom Rudom Švaříčkom o autonómny prechod Antarktídou až k južnému pólu.

Ich cieľom bolo prejsť panenské Ellsworthovo pohorie od hraníc kontinentu až na jeho najvyšší vrchol, čo sa doteraz nikomu nepodarilo.
Peter Valušiak, ktorý sa z kontinentu večného ľadu a snehu vrátil iba pred pár týždňami, sa s vami podelil o svoje zážitky v online rozhovore na Bleskovkách.

Použité fotografie: K2studio

Rozhovor

13:10:04 - otázka od: andrej už ste sa rozmrazili?aké pohorie máte najradšej na SK? uz sa aklimatizujem, nastastie je to pekna zima, slovensko je cele pekne:)

13:10:17 - otázka od: dada Zoradte do poradia tieto zivotne hodnoty podla dolezitosti pre Vas: peniaze - rodina - cestovanie. peniaze su na poslednom mieste.

13:12:13 - otázka od: jano Zdravím, čo musí mať človek v sebe aby dokázal zvládnuť takúto náročnú vypravu, tiež ma takéto veci ťahajú ale ešte trochu musím pocvičiť a začať nejakou ľahšou výpravou. Čo je Váš najbližší ciel alebo sen kam by ste rád vyrazil. najlepsie je zacat s jednuduchsimi akciami a postupne zvysovat narocnost. takto podobne som zacinal aj ja. rad by som dokoncil prechod antarktidy tuto jesen. snivam este o zimnom prechode arktidy pocas polarnej noci.

13:13:54 - otázka od: zua Ahoj pan Valusiak. Chcem sa spytat, preco Vas to laka stale na antarktidu, kde je to na pohlad ,,stale rovnake" ( mam na mysli: ziadna rozmanitost krajiny, tak ako je to na ostatnych kontinentoch) diky, pa prave toto sme vcera rozoberali s palkom barabasom, ze antarktida je uplne iny kontinent. aj ked vyzera monotonne, ma svoje caro a jedinecnost, ktorou pritahuje kazdeho kto sa tam raz ukaze. scott, pripadne amundsen by o tom vedeli rozpravat:)

13:16:25 - otázka od: ondrej Nemyslite si ze dnes je cestovanie a dobrodruzstvo len o prachoch a imidzi? Ze skutocni priekopnici a hrdinovia (ako Amundsen, Lindbergh, Hillary ci Armstrong) uz vymreli? Steve Fossetovi sa lahko lamu rekordy, ked na to ma. Fero kele nema ziadny spisovatelsky talent, a stale pise... Neznechucuje Vas to vecne hladanie financii? dakujem za dobru otazku, zial v niecom mate pravdu, ale nastastie nepatrim do tejto kategorie, skor cestujem za vlastne. knizky som zatial ziadne nevydal. co sa tyka penazi, su dolezite, su aj obmedzujuci faktor, ale stale sa da ist na nejaku akciu, ktora nestoji vela penazi a zazijete naozaj dobrodruzstvo. napr. na rieke omo a pod.

13:17:11 - otázka od: silvia Ahoj Peto, tak som rada, ze tvoje dalsie odvazne cestovne plany, s ktorymi si nas oboznamoval na nasej nedavnej gymplackej stretavke (chata istota, pamatas?)uz dostali realne rozmery a dokonca sa ich aj podarilo uskutocnit. Dufam, ze uspesne a bez ujmy na zdravi. tesim sa, ze ta mozem aspon takto pozdravit:-),Silvia som ok, dakujem:)

13:17:46 - otázka od: newroman pomaha vam stat(financne)pri vasich narocnych cestach?alebo sa o vsetko musite postarat sami? ked nieco dobre dopadne, tak si na nas spomenu a potlapkaju nas po pleci a podaju nam ruku s tym, ze su na nas hrdi.

13:19:16 - otázka od: barča čo hovoríte na Čechov, ktorých pred pár tyždňami zasypala lavína. mam pocit že česi v tomto smere riskujú asi najviac.pekný deň to bola vyslovene ich nerozvaznost. rohace poznam velmi dobre, chodievam tam kazdu zimu a urcite by som si nic take nedovolil. to, ze riskuju vidiet nielen v nasich horach ale aj inde. nezaistenych turistov na ladovci - to su bud nasi, alebo cesi.

13:20:16 - otázka od: BoBo Dobry den! Ked ste isli cez severny pol do kanady. Ako ste mohli tak riskovat a stat s lyzami a privesnou batozinou. na 2cm hrubom lade a pod vami ocean bohvie ako hlboko. Ste perfektny a robíte nasemu malemu Slovensku dobre meno. Gratulujem a prajem vela dalsich uspechov. slany lad je plasticky a vydrzi viac ako nas sladkovodny. snazili sme sa co najmenej riskovat aj ked to tak nevyzeralo. dakujem:)

13:21:37 - otázka od: marian Aka najnižšia teplota bola počas vašho pobytu v Antarktíde? vonku okolo -50 v stane -38 ale bolo aj teplesie.

13:22:57 - otázka od: jožo zdravím...Majú rusi naozaj takú výdrž ako sa o nich hovorí? čo sa týka zimy, kondičky atď...(pitia) rusi su slovania a taktiez su nauceni na vytrapenie sa. velakrat su tieto akcie ani nie o kondicke ale hlavne o voli. v tom su jednicky. dufam, ze sa nieco z nich na mna nalepilo. pitny rezim treba dodrziavat v kazdej podobe:)))

13:24:51 - otázka od: Peter Dobrý deň. Čo Vás motivuje na takétu cestu, kde ohrozujete nielen svoje zdravie ale aj život? Určite je to adrenalín, dokázať si že som prvý a jediný i mnoho ďaľšieho, ale nie je to priveľké riziko? P.S.: Máte moju úctu za Vašu odvahu a určite ten prechod zvládnete nabudúce. dakujem za otazku, ale este som nebol na ziadnej akcii kvoli adrenalinu. skor je to naplnanie takych detskych snov a snaha priblizit sa k velikanom ako amundsen a spol, ktori sa tam dostali prvi a v omnoho tazsich podmienkach ako my. myslim, ze zdravie si omnoho viac nicim v praci:)

13:25:56 - otázka od: Pasta, Prešov ako sa s odstupom času pozeráš na možnú situáciu, že by si sa vydal načas na prechod a fekálne počasie by Ťa vlastne zachytilo samého a ďaleko od základne - navyše vo vážnej časovej tiesni. uz ked som na ceste, tak ma nejake pocasie nezastavi. pocasie ma obmedzuje len kvoli preletom a odletom, ale nie kvoli pochodu. na tychto akciach sa neda cakat najlepsie pocasie. potraviny a benzin vas limituje.

13:27:46 - otázka od: Nina Ktoré miesto vás najviac upútalo a pred ktorým ste mali najviac rešpektu?Boli ste vo veľa krajinách,kde sú ľudia najpriateľskejši a kde práve naopak?Ďakujem a držím palce pri ďaľšich cestovaniach. kazda krajina ma svoje caro. niekde je to drsna priroda, inde krasni ludia, vsade je nieco. polarna krajina ma laka kvoli cistote. afrika bola krasna zas kvoli ludom. rad by sóm sa vratil na mnohe miesta, ale zivot je na to velmi kratky.

13:28:47 - otázka od: Dan Ahoj Peto, ako trenujes na svoje vypravy? Len bicykel, ci aj beh? Ake vzdialenosti cca? Aku mas srdcovu frekvenciu v klude? kedze mam trosku pokazene kolena a clenky, tak hlavne bicykel a tahanie pneumatik, ci uz v lete alebo v zime. tep si radsej nemeriam, lebo by ma asi porazilo z vysledku:)

13:30:22 - otázka od: Broňa Dobrý deň, gratulujem k cestovateľským úspechom. Fotky sú nádherné, krásna krajina, keď si však uvedomím tu zimu!!! Preto mi prosím odpovedzte kedy prestáva zima bolieť a či Vás za ten čas čo ste tam boli nedoháňala zima do šialenstva. Predsa pocit, že sa najbližších pár dní nemôžete nikde poriadne zohriať - hrozná predstava. Prajem mnoho ďalších úspechov. Broňa je pravda, ze zima vie boliet. da sa to citit ked mate skrehnute prsty a treba ich trenim nasilu rozohriat. ale pri velkych mrazoch mozete pocut ako sa vam zraza dych a pada na zem. tie pocity su o hlave, na nepohodu si treba zvyknut.

13:31:58 - otázka od: Martin Chcel by som sa opýtať na výbavu. Aky spacák, oblečenie a stany ste použili? Aké najnižšie telploty ste tam zažili? Aká je vlhkosť vzduchu? Dakujem Martin Miglec vsetko sme mali robene na mieru. oblecenie nam pripravili v treksporte, stan sme mali z ferrina, spacak som mal ajungilak. najnizsie teploty boli okolo -50 a velmi suchy vzduch.

13:32:26 - otázka od: Igor Dobry den! Priebeh vasej expedicie som naruzivo sledoval a chcem vam popriat vela stastia a pogratuluovat. Otazocka? Na buduci rok kam? Cez severny pol v polarnej noci? pekny den Igor... dakujem za otazku, ten severny pol az na dalsi rok.

13:33:11 - otázka od: emilia Dobry den, ako zvladate prichod naspat do civilizacie po tom, ako stravite niekolko tyzdnov mimo nej ? dost tazko:) navrat do reality je velmi tvrdy. ale snazim sa co najdlhsie zit hlavou niekde inde.

13:34:30 - otázka od: Marta Kde ste boli najďalej (názov krajiny) a akú najväčšiu zimu ste zažili,koľko stupňov? Aký máte najkrajší a najhorší zážitok? dalej ako severny a juzny pol nie je, takze najdalej som bol na antarktide. najnizsie teploty boli okolo -60 a vacsinou mam vsetko velmi pekne zazitky, i ked niektore aj trosku boleli.

13:36:20 - otázka od: Marek Ahoj Peter, ked porovnas prechod Arktidy s terajsim, bolo to jednoduchsie? Casovo to bolo kratsie, ale myslim skor podmienky ako kompaktny lad, ziadne medvede, na druhej strane mozno chladnejsie a veternejsie. antarktida je jednoduchsia kvoli tomu, ze tam nie su medvede a nechodite po mori. no, su tu kopce a mnozstvo trhlin. je to najhornatejsi kontinent. antarktida je chladnejsia a veternejsia.

13:37:43 - otázka od: KRISTINA Kde mala začiatok táto Vaša mimoriadna záľuba? Musíte mať úžasne pevnú vôľu. Keď je Vám veľmi zle, nehovoríte si, že s tým prestanete? Inak-dík za to, že my-domasedi-prostredníctvom Vás poznávame, čo by sme nikdy nepoznali... dakujem za otazku, tuto uchylku som dostal po prvej expedicii na zem frantiska jozefa (1989), kde som sa dostal vdaka kamaratovi palovi ucnikovi. potom sa to so mnou uz len tahalo.

13:38:46 - otázka od: dadka dobry den vam prajem!! klobk dole, pred vasimi vykonmi!! chcem sa len opytat, ze ako si osetrujete pokozku v takych chladoch, pretoze musi poriadne stipat, vsakze. dakujem!! a prajem vam este vela "nachodenych" rokov. najhorsie su rozne zaparene miesta a otlaky. takze snazim sa predchadzat im. najpouzivanejsi liek je detsky zasyp a framykoinova mast. dakujem:)

13:39:28 - otázka od: jano ten zimný prechod arktídy počas polarnej noci to sa už niekomu podarilo, lebo toto sa mi zdá dosť náročná aj nebezpečná misia zatial nie a napadlo ma to ked som sa nudil v stane, takze to bude asi tiez nejaka hovadina:)) ale skusime to.

13:40:29 - otázka od: dadka aj sa chystate niekedy vydat knizku o vasich cestach?? dufajme, ze ano!!! dakujem. najradsej by som vydal vkladnu aby som zaplatil dlzoby:)) zial je to dost draha zalezitost, ale rad by som nieco take vydal. pokusime sa.

13:42:10 - otázka od: Ľubica dobrý deň môžete prosím opísať ked sa to dá tú jedinečnosť Antarktidy skuste si predstavit pocit, ze idete po miestach, kde pred vami este nikto nesiel. pozrite si fotky na nasej stranke www.polarneextremy.sk. mozno sa vam do toho bude lahsie vzivat.

13:43:22 - otázka od: Michal Chudo Pekny den p.Valusiak . Ja ani nemam skor tak otazku , aj ked urcite by som sa mal s Vami rozpravat o com cele hodiny resp.pocuvat Vas.Velmi rad by som robil presne to co Vy , mam sice len 25 rokov , precitanych kopec knih ale chybaju mi skusenosti , partia ludi, ktora by bola pre toto nadsena rovnako ako ja . Momentalne pracujem v Anglicku , takze po financnej stranke by nebol az taky problem sa dostat na ozaj nejaku lahucku , pritom peknu dobrodruznu cestu . Ale kto by uz chcel zobrat zo sebou neskuseneho amatera . Chcem sa Vam len podakovat , ze prostrednictvom takych ludi ako ste Vy , pomocou Vasich fotografii a rozpravani , mozme my, ktorych nas to tam tak isto pritahuje,ale nikdy sa na tieto miesta nedostaneme, mozme vidiet taketo krasy a aspom nachcilku tam byt spolu s Vami aj ked len pohodlne z tepla bytu . Dakujem Vam a drzim Vam palce Michal len sa nepodcenuj, treba sa niekde na nejaku akciu nasomrovat:) ja som tiez tak zacinal a niekde sa to naucit treba.

13:44:32 - otázka od: erik Vydali ste nejaku knihu?Aku?Je volne v predaji? bol som jedine spoluautorom knihy fera keleho zo severneho polu. ja som tam pisal o zemi frantiska jozefa. ale neviem, ci sa to da este niekde kupit.

13:45:07 - otázka od: veronika povedali ste si už niekedy - zo Slovenska sa viac ani nepohnem? Ďakujem este nie. ale aj na slovensku je kopec miest, ktore si chcem pozriet.

13:45:42 - otázka od: martin ahoj, neviem či si ma pamätáš. bol som minulý rok na marlbore so psami. mal som tam dve psie záprahy a blond vlasy na hlave :-) ja uz nemam vela vlasov, ale spominam si:)))

13:47:33 - otázka od: Slavo pán vedúci, srdečne zdravím doma, blahoželám k všetkým doterajším úspechom, ku ktorým určite patrí aj táto nie celkom dokončená výprava a taktiež návrat z nej v "živom" stave :-) ináč len toľko že strašne obdivujem čo robíte a závidím odvahu a silu. ps: ako stály zákazník vo vašej predajni navrhujem rozšíriť sortiment kvalitného tovaru a znížiť ceny :-))) dakujem za radu, ale skor by som bol za zvysenie cien:) skusime dat do predaja aj nejake expedicne specialitky. sane, lyze, solarne baterky a pod.

13:48:36 - otázka od: Metthew Dobry den. Chcel by som sa spytat ze ako ste zacinali a takymito vypravami, ako ste sa k tomu dostali? bola to nahoda. ako som uz pisal, dostal som sa na zem frantiska jozefa, kde som sa stretol so spravnymi ludmi, s ktorymi sme potom organizovali dalsie akcie.

13:49:27 - otázka od: Hela Najkrajší moment z Vašich ciest? Určite ich máte mnoho ale ten naj bolo ich vela a ani jeden nie je uchopitelny... vsetko to bolo pri nejakych nezistnych pomociach a pod.

13:50:41 - otázka od: Vlado Dobry den, Peter! Obdivujem vase vykony. Ja som na podobne zatial nedorastol a ktovie, ci vobec niekedy, hoci sa trosicku smiesne snazim ... Ako vyzeral Vas trening na posledne 2 "studene" dobrodruzstva (Arktida, Antarktida)? Kolko cca tieto "spasy" vysli na hlavu? Vela stastia pri buducich akciach! trening som uz opisoval a ceny expedicii sa pohybuju v statisicoch dolarov pre vypravu. 99% su dopravne naklady.

13:51:39 - otázka od: monroe Neviem co by som sa opytala, lebo som sa nikdy o nieco take nezaujimala .... Takze len tolko ze si celkom fesak, pa teraz som sa videl a obdivujem vas vkus:) dakujem

13:52:14 - otázka od: KRISTÍNA Vážený pane,nikdy by som to nedokázala, najradšej sedím v teplúčku. Obdivujem Vás, rada by som vedela, ako si môže človek vypestovať takú pevnú vôľu a ako sa dá, aby aj dlho vydržala? Dík za to, že môžem aj ja prostredníctvom Vás poznať niečo nové. Veľa zdravia a šťastia želám a vždy - šťastný návrat domov... dakujem, aj ja si rad posedim pri krbe, ale potom ma uz zase svrbi zadok:)

13:53:26 - otázka od: Palo Ktorý druh potraviny je na Tvojich cestách najcennejší? Akú fototechniku používaš? slanina v podobe skvariek:) doteraz som pouzival manual nikon fm2, teraz som prvykrat pouzil digital kvoli vahe. treba sa o to trosku viac starat, ale da sa.

13:54:04 - otázka od: Martin Este by som sa chcel vratiť k tomu oblečeniu. Neviem si predstaviť kolko vrstiev oblečenia (a ake ) musi mať človek na sebe aby vydržal -50? Martin to iste ako pri -15 ked sa clovek hybe. idealne je mat cibulovite oblecenie, nie jednu vrstvu.

13:54:56 - otázka od: nikolaj tešíma,že ešte stále sú ludia,ktorí uznávajú aj iné hodnoty,než na aké sme zvyknutí.je triatlon dobrá príprava na horolezectvo? urcite je. vsestrannost je podla mna dolezita. keby som mal zdrave klby, tak by som sa na tento sport dal. zial, volejbalove roky uz nevratim spat.

13:55:48 - otázka od: Palo Ako sa ma ten starsi rusky priatel co bol s vami na prechode arktidou - 118 dni ...? Podnika este nejake polarne vypravy? organizuje turisticke akcie v polarnych regionoch. ako viem, tak sa mu dari. z ivana sa stal stastny dedko, ale rad by som s nim este siel na nejaku akciu.

13:57:09 - otázka od: Dana Ahoj Peťo, pozdravujem, vitaj doma, držala som palce, nevadí že to nevyšlo podľa plánu, máš takto dôvod sa tam znovu vrátiť. Viem si predstaviť ako je ťažké vtesnať sa do termínov leteckej spoločnosti a počasia zároveň –nelieta tam tiež First Air? Kedy budeš pokus opakovať? first air tam nelieta, je tam monopol ALE spolocnosti, pokus o prechod antarktidy je naplanovany na koniec oktobra. pozdravujem a dakujem:)

13:58:29 - otázka od: Dzumbo V takej kose asi na prd cikanie a kakanie??? Ako to riesite? Za sekundu hotovo? :-)))) kakanie rychlo, cikanie nie je az taky problem. v noci do bazanta - flasky, len si to rano nesmies pomylit s flasou caju:)))

14:00:11 - otázka od: Karol O com ste rozmyslal pri pochode? To ste sa musel dostat k "inym" haluznym myslienkam. Alebo ste len tak isli a isli a "tupo zírali" :)? je to vyborna pracka hlavy, pocas pochodu vam stihne prebehnut cely zivot. boli chvile ked som tupo ziral, lebo bola tak biela hmla - white out - nebolo nic vidiet.

14:00:30 - otázka od: jana mily pan valusiak, ste perfektny chlap, ktory prekonava sam seba...obdivujem tie vase vykony. prajem vam vela stastia, zdravia a....penazi, aby ste si mohli plnit dalsie sny o ktorych nam prinesiete dalsie zazitky. dovidenia :) dakujem velmi pekne:)

14:01:00 - otázka od: Karol Kde dokazete ziskat tolko financi. Vacsina Slovakov by si to dovolit nemohla. Musite mat niekde poriadny zdroj :) stavebne sporenie, hypotekarny uver... splacam dodnes.

14:02:44 - otázka od: juraj 1/ Aka bola najnizsia teplota pocas pobytu v Antarktide aj v spojitosti s rychlostou vetra? 2/ Ktore potraviny Vam dodavaju najviac energie pocas tychto narocnych dni? 3/ Kde si mozem kupit video filmy od P.Barabasa aj cenik? Vela stastia pri dalsich pobytoch v prirode. filmy si mozte kupit u nas v predajni treklandu. najlepsie su co najmastnejsie jedla, skvarky, pripadne olej ako pridavok.

14:03:38 - otázka od: Iveta Zdravim, cim si natierate v tom chlade tvar? ja osobne nicim, ale chalani pouzivali nejake masticky s uv filtrom. nesmu obsahovat vodu, lebo by vam taky krem sposobil omrzliny.

14:03:59 - otázka od: zuzana Boli ste uz aj niekedy v Laponsku?Ak ano,ako sa Vam tam pacilo? v laponsku som nikdy nebol, ale urcite by sa mi tam pacilo:)

14:04:46 - otázka od: Richard V akom skupenstve je framykoin pri -50.nemali ste problem s bendzinom? v tuhom:) a s benzinom nie je problem, ale zapalky sa tazsie zapaluju.

14:05:51 - otázka od: olekšák Peter ahoj, od školy sme sa pár rokov nevideli, no vždy som o Tebe veľa čítal aj počul. Do budúcna Ti prajem veľa zdravia, radosti zo života, čo najmenej starosti so zháňaním financií na expedície a šťastie na dobrých ľudí v expedíciách. Otázka: nevieš bude nejaká stretávka zo školy ? Už sa chystám dôjsť. A ako Turbo ? - pozdrav ho prosím ak s ním budeš, ďakujem. Ahoj cau stano:) stretavku zbuchneme niekedy cez leto. turbicka som uz dlho nevidel, ale rad by som sa s nim stretol.

14:07:27 - otázka od: broňa Ak porovnávam súčasné expedície s tými v minulosti, zdá sa mi neskutočné, že to ľudia kedysi dokázali.Vy ste mali k dispozícii kvalitné vybavenie a oni išli veľmi jednoducho vybavení, Kabáty, šály, klobúky, dokonca s poníkmi. A mnohí boli úspešní. Ich vôla niečo dokázať sa mi zdá neskutočná, hoci i dnes to vyžaduje nadľudskú vôlu. Keď ste ta, boli spomenuli ste si na Amundsena a Scotta a ich možnosti? Ako by ste to zhodnotili? Ďakujem cital som zaujimavu knihu o sheckletonovi, na ktoreho sa dost casto zabuda. pritom v antarktide toho urobil, co sa tyka objavov, asi najviac. hlboko si vazim vsetkych tychto ludi, ze v tych podmienkach dokazali to, co dokazali. je to pre mna taky hnaci motor. takze este raz klobuk dole pred nimi.

14:08:10 - otázka od: Karol Ako sa sprava technika v takej zime? telefon, fotak , GPS... ako elektronika, raz ide, raz nejde:)) preto sa snazim co najviac spoliehat na seba a manulane veci.

14:08:46 - otázka od: dadka a co vasa rodina, ako "preziva" vase cesty?? istotne sa o vas riadne boja, vsak:-) a ake darceky im vacsinou nosite z ciest? nastastie si uz trochu zvykli. mamka ma strach, ale uz mi veri, ze neurobim nejaku hlupost.

14:09:34 - otázka od: Peter Zdravim, ako ste zvladali tu zimu? Nemali ste niekedy chut to otocit a ist domou? raz som mal ten pocit, ale to som este sedel vo vrtulniku a nestihol som sa vratit. nakoniec bol z toho prechod severneho polu.

14:10:28 - otázka od: hetek bol si aj v himalajach? ak ano, co ta viac uputalo a vcom... dik v 1992 sme robili krasnu expedicku cez aziu, vyse dvoch mesiacov sme sa motali po himalajach. krasna krajina, krasni ludia.

14:12:24 - otázka od: Martin Hovori Vám niečo menoRune Gjeldnes? Ahi ano.. Pokořit solo přechodem bez doplnění zásob Jižní pól!!! Čo si o tom myslite z hladiska hodnoty výkonu. Martin runa poznam osobne, robili prechod severneho polu 2 roky po nas. fajn chlapik, ale omnoho vacsi tiger je borge ousland, ktory to vsetko zacal. tento prechod siel rune s padakom, takze to bola taka technickejsia expedicia, ale tym nechcem znizovat jeho vykony. mozem mu len zavidiet.:))

14:12:35 - otázka od: Ľubica zaujímalo by ma ako v tých extrémnych mrazoch vykonávate rannú toaletu ? rychlo:)

14:13:20 - otázka od: Juraj(41) Ahoj Peto, kamoska mi volala, ze si tu dnes on-line, tak som sem nakukol:-)Sledujem vsetky Tvoje akcie, si dobry, a strasne sa mi paci ta myslienka na webe: "Chod tam, kam chces ist..." to je super a uz ju mam nainstalovanu v hlave navzdy :-) Niekedy by som sa chcel s tebou stretnut aj osobne, na nejake 2 hodinky a porozpravat sa, chodim dost po horach ale tuzim po polarnych krajinach, nejako ma to pritahuje. Pali Barabas mi slubil poslat Tvoju mailovu adresu ale nejako zabudol, este pockam par dni a pripomeniem mu to :-)Je mozne taketo stretko? Prisiel by som hocikde. Juraj z Partizanskeho. budeme robit prezentacie a vsetky info najdes na www.polarneextremy.sk

14:14:22 - otázka od: martin liska zdravim.Himalaje su udajne jedno velke smetisko vinou horolezeckych expedicii.je to tak? to su len na vychytenych miestach, vacsinou su to zakladne tabory a popularne vrcholy mt. everest a pod. je tam strasne vela miest, ktore su ciste a krasne.

14:15:04 - otázka od: karol moj obdiv. prezradte ako dlho trva priprav na tekuto cestu a kolko peniazkov to asi stoji. ani sa nepokusam hadat, nemam ani sajnu priprava trva niekedy aj niekolko rokov. s tymi financiami je to tazsie, antarktida je velmi draha.

14:15:52 - otázka od: mato zdravim vas, mal by som otazku ako zaujemca o nejaku taku menej narocnu vypravu, vedeli by ste mi dat kontakt na nejakych spravnych ludi resp ich stranku ? dakujem napiste kam chcete ist, a nieco vam doporucime. adresu najdete na nasej stranke, adresu vid vyssie.

14:16:36 - otázka od: Silvia Dobry den chcela by som vam zagratulovat a popriat vela sily do dalsich ciest zauima ma ako sa Vam prebudza do mrazu? mne sa velmi nechce vstavat ani v teplej izbe. vstavanie rano je to najtazsie, vyjst z tepleho spacaku, to su muky:) chce to trosku pevnej vole.

14:16:51 - otázka od: maros ...ahoj, uz su nejake plany do buducna??? dokoncit nedokoncene a urobit neurobene:)

14:17:28 - otázka od: Misa Dobry den, docitala som sa, ze sa Vam pocas vypravy narodila dcerka, gratulujem. Planujete pokracovat v expediciach aj ked mate doma rodinku? budem sa to snazit sklbit, hadam sa drobec zmesti do batohu.:))

14:18:12 - otázka od: Michal Chcel by som sa opytat ci ste navstivili Aljašku a ak áno tak ako tam bolo. aljasku som len prebehol, je strasne velka, je tam pekne, ale nemal som cas to precitit.

14:19:04 - otázka od: vit kde vznikají nápady na expedice,jak louho je připravujete.Je horší absolvovat expedici,nebo sehnat potřebné vybavevení,povilení,finanční prostředky...děkuji.obdivuji vaši zarputilost napady vznikaju vacsinou vtedy, ked sa clovek nudi v stane na inej akcii:) najhorsie je zohnat financie, samotna akcie je uz pozitok.

14:20:35 - otázka od: peter kedy vám vyjde kalendár akcii myslite zoznam alebo obrazkovy?:)))))) info o akciach je vacsinou na webe, ktory budeme teraz aktualizovat ak so zoznamom prezentacii. uz tento vikend premietame na chate kosodrevina pod chopkom.

14:21:12 - otázka od: Martin Mna by zaujimalo kedy Treksport začne uvedie na trh niečo nové a nebude žiť zo starej slavy? Kde je inovácia, výboj- vid české firmy Tilak, Hipoint, Hannah, DiretAlpine? Mam pocit že Treksport uplne zaspal.Len aby sa opat zobudil. Dakujem Martin Miglec to musite zavolat do treksportu:)))) nie som kompetentny:)

14:21:31 - otázka od: zuza dobry den! "sledovala" som vas cez www.polarneextremy.sk, bolo to uzasne! ako sa ma Terezka?! ma sa dobre, az jej zavidim:))

14:22:56 - otázka od: Peter Ahoj. Prosím, Ťa mňa by hlavne zaujímal Tvoj zdravotný stav. Poznáš ty vobec chrípku, nádchu a podobné prechladnutia ? Necháš sa pred takou expedíciou dôkladne lekársky vyšetriť? nie je bohvieaky, tie akcie sa na klboch trosku odzrkadluju, ale bezne choroby sa mi vyhybaju. obcas nejaka malaria... :)))

14:25:39 - otázka od: Tomáš Ahoj Peter To je sranda vec také expedície je to aj pre mňa očista a relax. Zatiaľ toho nemám moc precestované vo svete, lebo nemám na to prostriedky, ale ja som aj spokojný s Vys. Tatrami. Príroda to je asi to najkrajšie čo človek v dnešnej dobé a má, vyzerá to tak že 80% ľudí si to vôbec neuvedomuje. Ja mám teraz skúškové a musím sa učiť, ale keď to skončí podniknem aj nejaké dobrodružstvo. drzim ti palce, tiez relaxujem najradsej v prirode.

14:26:08 - otázka od: jano peter, nalakaju Vas hory ako Britska Kolumbia, Yukon a pod. dik mna tolko veci laka... keby ma tam niekto zavolal, tak uz som tam.

14:26:35 - otázka od: katarina Aku znacku oblecenia ste pouzivali, hlavne topanky? Dik vacsinou je to domaca vyroba.

14:28:02 - otázka od: emilia este by som sa chcela spytat, kolko kg vazila Vasa batozina ? do akej miery sa pri baleni obmedzujete jej hmotnostou ? cca 1 kg potravin na den, 0,7 litra benzinu na den, +expedicna vystroj. min 60 - 150 kg. podla dlzky vypravy.

14:29:10 - otázka od: Slavo Ahoj Peter, rad ta vidim na webe na zivo. Kedze si ta pamatam pred odchodom trocha gulatejsieho, skus nam prezradit, kolko si si pocas svojej ladovej prechadzky schudol? Zdravia vsetci driftaci! je to asi najdrahsia odtucnovacia kura na svete, ale stoji za to. tie zasoby boli cielene a zisli sa mi tam. zhodil som asi 8 kg.

14:30:53 - otázka od: sisa ahoj,chcela by som sa spytat ci sa vam nieco na vasich cestach stalo nieco nebezpecneho?? nebezpecne nie, ale zaujimavych veci tam bolo dost. palko tam mal dost zaujimavy pad do trhliny a vyraz tvare, ked sme ho tahali hore, hovoril za vsetko - ako tam bolo krasne:)))

14:31:06 - otázka od: Daniel mali ste so sebou aj slovenské domáce ? zima je zima :-) mali, ale strasne malo:)))

14:31:48 - otázka od: cicuska pozyvam Vas na rande,prijmate? Ste slobodny? cicuska, bojim sa, ze by ste bola sklamana:)))

14:32:30 - otázka od: hetek v ktorom mesiaci, alebo obdobi by si mi odporucal ist do himalaji? a do ktorej casti, aby som mal najkrajsie zazitky??? my sme tam boli v septembri az novembri, ale odporucam oktober.

14:33:18 - otázka od: Miso Vobec vas nelakaju nejake "lente" expedicie, resp. v aspon o nieco tepeljsich podmienkach? chodime aj do letnych. boli sme aj na ome v afrike, venezuela a pod. mam rad aj teplo.

14:33:44 - otázka od: Edo ahoj Peter, mas rad zimu? Nechystas sa aj na nejake "teple" expedicie? mam rad zimu, ale v teple si to clovek lepsie vychutna:)

14:33:54 - otázka od: Martin Ta otazka na Treksport bola preto lebo ste stam spoločnik.. uz nie:)

14:37:24 - otázka od: dakujem vam za otazky, priazen a podporu, rad sa sa vami stretnem na nasich cestovatelskych prezentaciach, o ktorych budeme informovat na nasej stranke. prajem pekny zasnezeny den:) peter valusiak

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu