Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kristina upodozrievaná z podvodu: Ukradla hit Horehronie?

Kristina Zobraziť galériu (7)
Kristina

BRATISLAVA – Speváčka Kristína Peláková (22) alias Kristina je v Eurovízii najhorúcejšou kandidátkou na postup do Osla. A to zrejme prekáža niektorým jej odporcom. Iba pár dní pred slovenským finále totiž rozpútali neprajníci štvavú kampaň, v ktorej hit Horehronie upodozrievajú z plagiátorstva. Pieseň sa vraj až nápadne ponáša na macedónsku skladbu od Tose & Synthesis s názvom Oj Devojče.

Ani tento ročník Eurovízie sa zrejme nezaobíde bez „plagiátorského“ škandálu. Zatiaľ čo minulý rok bol Tomáš Bezdeda upodozrievaný, že skladbou Každý z nás imituje svetoznámu skupinu U2, v tomto roku je z ukradnutia piesne obviňovaná speváčka Kristina.

„Veď je to prerobená skladba z 2004. Európa ju pozná už roky. Spievajú to takí Macedónčania. Zasa zostaneme v Osle v hanbe,“ znie jedna z internetových reakcií na margo Kristíninej piesne. Podobných sa ich v diskusiách objavilo viac. V STV sme preto zisťovali, či plánujú nejakým spôsobom zakročiť, prípadne pieseň preveriť. „Pri takýchto závažných obvineniach existujú štandardné postupy vyšetrovania. STV si v každom prípade nechala vyhotoviť kvalifikovaný odborný posudok a po jeho vypracovaní zaujme k vzniknutej situácii stanovisko,“ povedal pre topky.sk PR manažér Martin Kontúr.

V súvislosti so vzniknutou situáciou sme oslovili aj Kristíninho manažéra Braňa Jančicha. „Všetky tvrdenia tohto charakteru odmietame. Zistili sme, že pieseň Oj Devojče je ľudového pôvodu. Tam, kde nie je žalobca, nemôže byť žalovaný. Po hudobnej analýze týchto dvoch skladieb je absurdné tvrdiť, že sa jedná o plagiátorstvo. Piesne majú podobný maximálne jeden takt, ktorého tóny sa na seba jemným spôsobom ponášajú. No takých prípadov je v dnešnej pop music ďalších tisíc,“ odmieta akékoľvek podozrenia z „ukradnutia“ skladby a nezabúda podotknúť, že o existencii macedónskej piesne sa dozvedel až po tom, ako sa spustila štvavá kampaň.

Vyhrajte zájazd do Osla spolu s dvomi vstupenkami na medzinárodný Eurosong. Kliknite SEM!

Topky.sk vám pre porovnanie dávajú k dispozícii obe skladby na vypočutie. Vyjadrite aj vy svoj názor v našej ankete na konci článku na to, či sú podľa vás piesne identické!

 

VIDEO: Tose & Synthesis - Oj devojce

 

VIDEO: Kristina - Horehronie



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu