Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zomrela Milena Dvorská: Maruška z rozprávky Byl jednou jeden král!

Milena Dvorská
Milena Dvorská

PRAHA - Včera večer zomrela náhle vo svojom byte v Prahe filmová a divadelná herečka Milena Dvorská († 71). Oznámila to dnes jej rodina.

Vo filme aj v divadle vytvorila množstvo zaujímavých a náročných rolí, dramatických postáv. I napriek tomu si verejnosť stále spája herečku Milenu Dvorskú († 71) s rolou Marušky z legendárnej filmovej rozprávky Bol raz jeden kráľ (1954).

Herec Jan Werich, ktorý vo filme stvárnil postavu kráľa, si svoju najmladšiu filmovú dcéru veľmi pochvaľoval. Nečudo, veď si ju ako pätnásťročnú študentku prostějovskej zdravotnej školy aj sám vybral pre princeznú Marušku. Milene Dvorskej toto stretnutie s Werichom, Vlastom Burianom a ďalšími hercami zmenilo život - vydala sa na umeleckú dráhu.

Popularita tejto postavy ju sprevádzala po celý život. "Áno, to som ja, stará Maruška," priznávala s humorom, keď ju niekto spoznal. Keď sa niekedy na rozprávku pozerala, mala vraj pocit, že na obrazovke je niekto cudzí. "Vyčnievala som medzi hercami ako drevený panák. Vladimír Ráž si dokonca posťažoval, že neviem bozkávať," spomínala na svoj debut.

Bola náhoda, že do sveta umenia Milena Dvorská, narodená v Prostějove 7. septembra 1938, vstúpila práve snímkou na motívy rozprávky Boženy Němcovej Soľ nad zlato, ktorú milovala. Ale herečkou by sa stala asi aj bez Werichovej ponuky, túžila po tom už vtedy, keď hrala u ochotníkov.

Zdravotnícku školu vymenila v roku 1956 za DAMU. To už mala za sebou druhý film Anděl na horách. Na skúšky ju pripravila Vlasta Fabianová. Vzali ju i napriek tomu, že nemala maturitu. Hneď po škole mala šťastie a prvý angažmán dostala v Divadle EF Buriana. Na jeho scéne s malou prestávkou odohrala 28 rokov až do roku 1991, kedy divadlo zrušil pražský magistrát.

Už Werich označil Dvorskú za herečku s najkrajšími očami. Patrila vo svojej dobe medzi najpôvabnejšie české herečky. Štíhla, so záplavou gaštanových vlasov, s jemnou tvárou a zaujímavo vykrojenými perami, bola filmom aj televíziou veľmi vyhľadávaná v mladom aj zrelšom veku. K jej popularite prispeli snímky Poslední růže od Casanovy, Nejlepší ženská mého života alebo Vesničko má středisková.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu