Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Med je najlepší prírodný liek na opicu, tvrdia britskí vedci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

LONDÝN - Vianoce a Nový rok sú obdobím roka, na ktorý okrem sviatočnej nálady, darčekov, osláv či petárd patrí aj zvýšená konzumácia alkoholu.

A s ňou sa pravidelne objavujú aj viac či menej zaručené recepty, ako sa vysporiadať s rannou opicou. S ďalším tento rok prišli britskí vedci, podľa ktorých je najlepším prírodným prostriedkom na zmiernenie následkov požitia alkoholu - obyčajný včelí med.

Ako napísal denník The Daily Telegraph, vedci z britskej Kráľovskej chemickej spoločnosti tvrdí, že fruktóza obsiahnutá v mede je zásadnou zložkou, ktorá pomáha telu odbúrať alkohol.

Podľa doktora Johna Emsleyho spôsobuje opicu skutočnosť, že sa alkohol v tele mení na toxickú látku acetaldehyd. Ľudské telo môže využiť fruktózu, aby túto látku premenilo na kyselinu octovú, ktorá sa v tele prirodzene spaľuje. A ak si ráno človek dá med na toast, potom proti opicové účinky ešte zvýši, pretože dodá telu draslík a sodík, ktoré tiež pomáhajú so spracovaním alkoholu.

Emsley, ktorý je autorom knihy Consumer's Good Chemical Guide, avšak dodal, že najlepším liekom na opicu je rovnako čas. Ak ale chce človek jej vplyv minimalizovať, potom by mal pred predpokladanou konzumáciou vypiť pohár mlieka, držať sa čírych nápojov, ako gin a pred spaním vypiť pohár vody.

Obľúbený prostriedok v podobe "klin sa klinom vybíja", teda pohárik alkoholu, odporúča Emsley len v prípade, že človek predchádzajúceho večera pil tak moc, že ráno trpí abstinenčnými príznakmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu