Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Knihobežník: Viac ako 600 kníh putuje po Slovensku

Knižka z projektu Knihobežník v Prešove, pripravená na objavenie čitateľom Zobraziť galériu (2)
Knižka z projektu Knihobežník v Prešove, pripravená na objavenie čitateľom

Každá kniha má dva príbehy - jeden je napísaný na jej stránkach a ten druhý, životný príbeh knihy, tvoria jej čitatelia. Na tejto myšlienke je postavený projekt internetového kníhkupectva Martinus.sk, Knihobežník. V rámci neho bolo po celom Slovensku rozmiestnených viac ako 600 kníh, ktoré voľne putujú medzi čitateľmi a píšu tak svoje životné príbehy.

Ako funguje Knihobežník?

Knihobežník je unikátny projekt, v rámci ktorého po celom Slovensku putujú medzi čitateľmi stovky kníh. Internetové kníhkupectvo Martinus.sk rozmiestnilo v mestách a obciach Slovenska už takmer 600 literárnych diel. Knihy, ktoré sú na prebale označené výraznou nálepkou a vo vnútri vysvetlením pravidiel „hry“, je možné nájsť na najrôznejších verejných miestach ako lavičky, nákupné centrá, dopravné prostriedky alebo na takzvaných Partnerských miestach – spolupracujúcich kaviarňach, podnikoch a predajniach kníhkupectva Martinus.sk.

 

Knihobežník: Viac ako 600
Zobraziť galériu (2)

Takouto nálepkou na prebale je označená každá kniha v projekte Knihobežník

 

Prečo putujúce knihy?

Martinus.sk verí, že každá kniha má dva príbehy. Jeden na jej stránky napísal spisovateľ a ten druhý tvoria jej čitatelia. „Projekt Knihobežník sme sa rozhodli realizovať, pretože je spojením vecí, ktoré máme my v Martinuse radi – inovatívnosť, zábava a príbehy. V zahraničí podobné projekty úspešne fungujú a som rád, že aj slovenskí čitatelia majú možnosť zapojiť sa do tejto hry. Ohlasy na Knihobežníka sú zatiaľ veľmi pozitívne,“ hovorí Michal Meško, spolumajiteľ internetového kníhkupectva Martinus.sk.

 

Našiel som knihu, čo teraz?

Knihobežník, teda čitateľ, ktorý knihu nájde, postupuje podľa jednoduchých inštrukcií na nálepke vnútri knihy. Knihu treba zaregistrovať na stránke www.knihobeznik.sk prostredníctvom číselného kódu, ktorý je vo vnútri každej knihy a pre každú je unikátny, je to akési „rodné číslo“ knihy. Každá kniha má na stránke projektu vytvorený vlastný profil, v ktorom je možné dozvedieť sa jej aktuálny status, polohu, zdravotný stav a predovšetkým jej príbeh a príbehy jej predchádzajúcich čitateľov. Knihobežník do profilu knihy zadá informácie o mieste a okolnostiach, za ktorých ju našiel. Knižku si môže zobrať kam len chce, aj na ďaleké a netradičné miesta. Po prečítaní čakajú knižku ďalšie príbehy na mieste, kde ju knihobežník nechá. Toto miesto je potrebné čo najpresnejšie zadefinovať v jej online profile, aby ju na základe týchto informácií mohli vypátrať ďalší knihobežníci. A čo je najdôležitejšie, je veľmi vítané podeliť sa s nimi o dojmy z knižky, fotky a príbehy, ktoré s ňou knihobežník zažil, čím sa píše životný príbeh každej knihy v projekte.

 

Dokedy trvá projekt Knihobežník?

Projekt knihobežník nie je časovo ohraničený. Od druhej polovice augusta dalo kníhkupectvo Martinus.sk do obehu postupne viac ako 600 kníh a spolu s fanúšikmi projektu začalo sledovať ich osudy.

 

Aké príbehy už knižky zažili?

Niekoľko zaujímavých príbehov vzniklo už počas prvých týždňov od spustenia projektu. Najväčšou cestovateľkou medzi knihami je zatiaľ román Súmrak od Stephenie Meyerovej, ktorá precestovala takmer 16 tisíc kilometrov a v týchto chvíľach sa nachádza v austrálskom Sydney. Jedna knižka sa práve nachádza aj v Liverpoole, ďalšia si spravila výlet do Barcelony a späť a knižky sa hlásia aj z Chorvátska, Českej republiky a z USA. Príbehy, ktoré čitatelia a knižkami zažili, zaznamenávajú na webstránke projektu. 

 

Kto to má celé na svedomí?

Organizátorom projektu Knihobežník je internetové kníhkupectvo Martinus.sk, knihy do projektu v úvodnej fáze venovali vydavateľstvá Evitapress, IKAR, Slovart, Tatran, Herial a Hladohlas.

 

Kde sa dozviem o projekte viac informácií?

Viac informácií o projekte Knihobežník nájdete na stránke www.knihobeznik.sk, na facebookovej fan page www.facebook.com alebo Twitter kanáli twitter.com.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu