Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Objavili neznámy jazyk, hovorí ním približne tisíc ľudí

Pracovník National Geographic si nahráva jazyk Koro
Pracovník National Geographic si nahráva jazyk Koro

BRATISLAVA - Vo vzdialenej oblasti Indie sa vedcom podarilo objaviť neznámy jazyk. Nazýva sa Koro a zdá sa, že je odlišný od iných jazykov z rodiny, do ktorej patrí. Podľa vedcov je však ohrozený. Jazyk Koro objavil tím jazykovedcov počas expedície v severovýchodnej Indii Arunáčalpradéš.

Výskumníci hľadali iné dva málo známe jazyky, ktorými sa hovorí len v malej oblasti. Keď tieto jazyky nahrávali a počúvali, objavili tretí, ktorý bol pre nich úplne nový.

"Nemuseli sme zájsť ďaleko v našom zozname slov, kým sme si uvedomili, že je extrémne odlišný v každom možnom smere," uviedol jeden z vedúcich expedície David Harrison. Jazykovedci nahrali tisícky slov a zistili, že Koro sa od iných jazykov v oblasti skutočne odlišoval.

Koro patrí do rodiny približne 150 tibetsko-barmských jazykov, ktorými sa hovorí v Indii. Vedci však v spomínanej skupine nenašli žiadne iné jazyky, ktoré by sa mu podobali.

Predpokladá sa, že približne polovica zo 6909 známych jazykov na svete je v ohrození. To je aj prípad jazyka Koro, ktorý sa nezachoval v písomnej forme, prenáša sa len ústnym podaním a v súčasnosti ním hovorí len približne 800 až 1200 ľudí. Tím sa plánuje na budúci mesiac vrátiť do Indie, aby mohol vo výskume spomínaného jazyka pokračovať. Vedci sa chcú dozvedieť viac o jeho pôvode a o tom, ako je možné, že až doteraz sa o ňom nevedelo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu