Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci zistili, ako prežiť 50 miliónov rokov bez sexu

ilustračné foto
ilustračné foto

NEW YORK - Vedci zistili, že nepohlavne sa rozmnožujúcim vírnikom radu Bdelloidea sa podarilo prežívať po dobu 50 miliónov rokov bez pohlavného styku vďaka vysúšaniu.

Tieto mikroskopické nepohlavné sladkovodné bezstavovce sú schopné utiecť svojim nepriateľom tak, že sa vysušia a nechajú sa odviať. Pre väčšinu zvierat nie je pohlavný styk len spôsobom vytvárania novej generácie, ale aj metódou, ako si udržať nepriateľov od tela.

"Ak organizmus prestane mať pohlavný styk a vykryštalizuje svoj genóm, všetci jeho nepriatelia ho vývojovo dobehnú a môžu ho rýchlo prekonať," vysvetlil neurobiológ Paul Sherman z newyorskej Cornell University. Vírniky, ktoré sú jedinými potvrdenými "asexuálmi" v zvieracej ríši, však prežili bez pohlavného styku posledných 30-50 miliónov rokov. V tom čase sa vírniky rozšírili na viac ako 450 druhov nájdených na celom svete. Naopak iné tvory, ktoré sa rozmnožujú nepohlavne by mali vymrieť po niekoľko stotisíc rokoch.

Keď vírniky čelia ohrozeniu parazitickými hubami, vysušia sa a nechajú sa odviať vetrom. V sladkej vode sa neskôr vrátia späť k životu. Vedci predpokladajú, že do jedinej kvapky vody sa ich môže zmestiť asi sto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu