Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chiropraktička upozorňuje: Toto sú štyri CHYBY, ktoré robíte cez deň a spôsobujú bolesť chbta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V dnešnej dobe, ktorá nahráva najmä sedavému zamestnaniu, trpí množstvo ľudí bolesťami chrbta. Chiropraktička sa podelila o niekoľko postrehov, ktoré okrem dlhého sedenia môžu spôsobovať problémy s chrbtom.

Chiropraktička Juliette Hobsonová poukazuje najmä na výživu a stravovacie návyky. Podľa nej sa ľudia každodenne dopúšťajú chyby už pri tom, že nemajú vždy poruke fľašu s vodou. Udržiavanie hydratácie totiž zaisťuje lubrikáciu kĺbov, čo znižuje bolesti chrbta. Pre Talker priblížila, že jej klienti s bolesťami chrbta často nejedia dostatok potravín bohatých na bielkoviny, ktoré sú dôležité pre regeneráciu tela. Prízvukuje, že príliš veľa sladkých dobrôt môže zas spôsobiť bolesti v okolí chrbta, pretože sladkosti môžu viesť ku vzniku zápalu.

Chiropraktička upozorňuje: Toto sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníčka upozorňuje aj na stres. "Ľudia možno nevedia, ale naše fyzické a duševné zdravie sú mimoriadne prepojené. Ak je myseľ v strese, potom to telu signalizuje, že je v nebezpečenstve." Telo reaguje na stres vypnutím krátkych svalov okolo stavcov, čím nechá tieto stabilizačné svaly "spať", čo ich robí zraniteľnými voči vychýleniu, ktoré spôsobuje bolesť chrbtice. To môže spôsobiť ďalší stres, takže človek ostáva v akomsi začarovanom kruhu. 

Pre pracujúcich za počítačom má Hobsonová malú radu: "Môže to znieť ako samozrejmosť, ale vstávanie a pohyb po dobu desiatich minút každých 45 minút naozaj môže znamenať veľký rozdiel. Chôdza je skvelý spôsob, ako znova zapnúť svaly po tom, čo ste nehybne sedeli a niektoré svaly sa nejaký čas nepoužívali."

Viac o téme: SedenieBolesť chrbtaChiropraktik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu