Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci v hlbinách prírody objavili nový druh pavúka: Gigant! Jeho veľkosť vám nedá zaspať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages)

CANBERRA - Vedcom v Austrálii sa podarilo odhaliť existenciu superveľkého druhu pavúka, ktorý sa vyskytuje len v centrálnej časti štátu Queensland. Dstal názov Euoplos dignitas, čo je odvodené od latinského slova dignitas, ktoré znamená dôstojnosť alebo veľkosť.

Pavúk žije v lesných porastoch, kde si buduje podzemné nory v černozemi v centrálnej časti Queenslandu, ktorý leží na severovýchodnom pobreží Austrálie. Kvôli intenzívnej poľnohospodárskej činnosti tieto pavúky prichádzajú o významnú časť svojho habitatu, a tak sa z nich pravdepodobne stáva ohrozený druh, uviedli tamojší vedci.

Aj keď Austrálčania nezverejnili presnú veľkosť svojho objavu, pavúky z čeľade Ctenizidae (Sklípákovití) sú podľa časopisu National Geographic väčšinou veľkí štyri až päť centimetrov a hniezdia pod zemou. Sú to chlpaté tropické pavúky, ktorých uhryznutie môže človeku spôsobiť bolesť a opuch. Podľa hlavného experta na pavúky z múzea v Queenslande Michaela Rixa sú odborníci nadšení, že "môžu vedecky zdokumentovať tento nový druh". Ako dodal jeho kolega Jeremy Wilson, pomenovanie nového druhu má veľký význam, pretože byť známym druhom znamená byť chránený. 

Viac o téme: PavúkAustráliaEuoplos dignitas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu