Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neuveríte, čo vyteká zo známej sopky: Bizarný fenomén, ktorý vás môže zabiť

Kawah Ijen Zobraziť galériu (3)
Kawah Ijen (Zdroj: Getty Images)

JÁVA - Na viac ako 22 kilometroch vo východnej Jáve sa rozprestiera vulkanický komplex Kawah Ijen. Zatiaľ čo sa tento rozsiahly úsek geologických útvarov môže pochváliť krásnymi výhľadmi za denného svetla, v noci chrlí modré elektrické prúdy lávy. Predpokladá, že ide o jediné miesto na planéte svojho druhu.

Sopka Ijen na prvý pohľad vyzerá ako štandardný 600 až 900-stupňový prúd horúcej bublajúcej roztavenej horniny, takže čo spôsobuje jej premenu na niečo ako zo sci-fi filmu? Fenomén modrej lávy je spôsobený množstvom sírnych vačkov v hornine, píše IFL Science. Síra je chemický prvok, ktorý sa uvoľňuje pri skvapalnení horniny a pri horení uvoľňuje škodlivé plyny, ako je oxid siričitý. Pri tom vytvára tiež nápadný modrý plameň.

Vzduch obklopujúci komplex je toxický pre každého, kto ho dýcha. Keď sa táto síra dostane do kontaktu s kyslíkom, vznieti sa a spôsobí modrý plameň, ktorý dáva láve vzhľad výrazne modrej farby, ale v skutočnosti je to len povrch roztavenej horniny, ktorý je pokrytý modrými plameňmi. Napriek tomu, že sú viditeľné iba v noci, modré plamene sa vždy zapália na povrchu lávy, akurát sú horšie viditeľné za denného svetla. 

 

. The Kawah Ijen volcano and crater lake in Banyuwangi is hands down one of the world’s most spectacular sights. Don’t...

Posted by Muvin Tour and Travel on Friday, December 16, 2022

Vulkanický komplex Kawah Ijen sa nachádza v kaldere - kráteri, ktorý vzniká pri erupcii sopky, pričom v jej strede často vzniká veľké jazero. Voda v kráteri sopky Ijen má lákavú žiarivú tyrkysovú farbu, jeho krása je však klamlivá. Ide o najväčšie kyslé jazero na svete s pH okolo nuly, plávanie v ňom môže byť životu nebezpečné alebo môže prinajmenšom spôsobiť nejaké zranenie.

Neuveríte, čo vyteká zo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages)

Množstvo síry v tejto oblasti, ktorú miestni nazývajú "diabolské zlato", znamená, že v lokalite sa vykonáva ťažba síry ručne. Po ochladení horniny bohatej na síru a vyhasnutí modrého plameňa sa zbiera na použitie v množstve produktov, napríklad na výrobu zápaliek či vybielenie cukru.

Zatiaľ čo turisti pri návšteve oblasti nosia plynové masky, mnohí baníci si masky nemôžu dovoliť a namiesto toho si zakrývajú ústa len látkou. Bez vhodných ochranných pomôcok preto mnohí z nich trpia vážnymi zdravotnými problémami. Napriek zjavným nebezpečenstvám sopky Ijen jej vzácny vzhľad robí z oblasti obľúbenú turistickú atrakciu. Návštevy je možné vykonávať bezpečne v sprievode skúsených sprievodcov a ochranných dýchacích prístrojov.

Viac o téme: SopkaJávaModrá lávaKawah Ijen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu