Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Štedrý deň hrozí extrémne riziko infarktu: TOTO je hodina, kedy prichádza najčastejšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN/ŠTOKHOLM - Riziko, že človek dostane infarkt, je najvyššie na Štedrý deň o desiatej večer, napísal na svojom webe denník The Daily Telegraph, ktorý sa pritom odvolával na zistenie odborníkov. Stres, smútok a nadmerné pôžitkárstvo môže byť smrtiace, píše denník.

Odvrátená tvár Vianoc: Ježiško vás môže dostať do basy, tieto vety nikdy nehovorte pred deťmi!

Švédski vedci detailne prešli 283-tisíc prípadov srdcovej príhody, ktoré boli v severskej krajine nahlásené v rokoch 1998 až 2013. Chceli zistiť, ktoré dni sú najrizikovejšie. Zatiaľ čo počas sledovaného obdobia postihol infarkt v priemere päť desiatok ľudí denne, na Štedrý deň štatistika vyskočila o 37 percent na 69 prípadov. Ako najrizikovejšiu hodinu vedci vyhodnotili desiatu večer.

Britský denník zdôrazňuje, že o 22 percent stúpa tiež štatistika 26. decembra, a pripomína, že v roku 1941 mal tento deň ľahkú srdcovú príhodu Winston Churchill, keď po prejave pred americkým Kongresom otváral v Bielom dome okno.

Vianoce sa u nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: flickr.com)

"Hlavným zistením nášho výskumu bolo, že tradičné sviatky sa spájajú s rizikom infarktu," uviedol David Erling z oddelenia kardiológie pri univerzite vo švédskom Lunde. "Najviac hrozí srdcová príhoda na Štedrý večer a nasledujúce dva dni. Usudzujem z toho, že je to niečo charakteristické pre spôsob, akým sviatky trávime," dodal.

"Emočné rozrušenie, silné pocity hnevu, úzkosti, smútku a tiež stres riziko infarktu zvyšujú," povedal Erling. Prejedanie, nadmerné pitie alkoholu a cestovanie na veľké vzdialenosti riziko umocňujú, dodal britský denník.

Na Štedrý deň hrozí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Je zaujímavé, že zatiaľ čo po zvyšok roka hrozí srdcová príhoda skôr ráno, cez Vianoce sa to zmení na večer, čo naznačuje, že infarkty spúšťa stres a stravovanie počas (Štedrého) dňa," povedal Erling. "Ľudia by sa mali vyhnúť zbytočnému stresu, starať o starších príbuzných, u ktorých srdcová príhoda hrozí, a vyhýbať sa prejedaniu a pitiu nadmieru," uzavrel.

Viac o téme: StresInfarktVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu