Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Albert Einstein napísal odkaz na FOTO mladej Talianke (22): Teraz by ho za to možno obvinili

Krátky odkaz Alberta Einsteina. Zobraziť galériu (3)
Krátky odkaz Alberta Einsteina. (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - Jeruzalemská aukčná sieň Winner 's dnes za 6100 dolárov vydražila krátky odkaz Alberta Einsteina zaslaný obdivovanej Talianke. Einstein ho napísal v roku 1921, keď vo Florencii navštívil svoju sestru. Bol vtedy už známym vedcom a v tom istom roku dostal Nobelovu cenu za fyziku.

Pri pobyte u sestry Einstein zistil, že o poschodie vyššie nad ním býva dcéra známeho talianskeho chemika Augusta Firenzeho, ktorá sa sama venovala výskumu v odbore fyzikálna chémia. Elisabeta Picciniová mala vtedy 22 rokov a Einstein sa s ňou chcel stretnúť. Elisabetta ale nebola veľmi spoločenská a tiež bola plachá a pozvanie na schôdzku odmietla.

Albert Einstein
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pred odchodom z Florencie Einstein dievčine v nemčine napísal krátky odkaz: "Ako priateľská spomienka pre vedeckú výskumnú pracovníčku, pri ktorej nohách som ležal a sedel celé dva dni."

Krátky odkaz Alberta Einsteina.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Šéf aukčnej siene Gal Wiener povedal, že v čase súčasnej kampane MeToo by sa možno Einstein dostal za tento lístok medzi obviňovaných.

Sieň Winner 's vlani predala list, v ktorom Einstein premýšľal o šťastí, za 1,3 milióna dolárov. "Predávame predmety spájané s Einsteinom už nejaký čas a máme s nimi veľký úspech," povedal Wiener.  
Viac o téme: Albert Einstein
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu