Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalší šikovný Slovák: Vymyslel softvér, ktorý pomohol už stovkám ľudí po celom svete

 Andrej Fogelton Zobraziť galériu (4)
Andrej Fogelton (Zdroj: vo)

BRATISLAVA - Mladý doktorand Slovenskej technickej univerzity, Andrej Fogelton, prišiel s geniálnym nápadom. Na svojej internetovej stránke sa priznal, že v minulosti sám trpel syndrómom suchého oka. Jeho vlastný deficit ho doviedol k samotnému výskumu.

29-ročný Andrej povedal: "Keďže som s problémami s očami zápasil sám a veľa som si o tom zisťoval, hľadal som riešenie najmä pre seba. Myšlienka komercionalizácie produktu prišla prirodzene s navštevovaním rôznych startup podujatí po Bratislave, ako je Social Impact Award."

Andrej ďalej vysvetlil že zdravý človek v priemere žmurká 10 až 15- krát za minútu. Ale pri práci za počítačom žmurkáme až o polovicu menej, je to kvôli sústredenosti. Oči tým však trpia, nedokážu dostatočne obnoviť svoj slzný film, a preto vysychajú. Preto začínajú páliť, svrbieť a dochádza k ich začervenaniu.

Ďalší šikovný Slovák: Vymyslel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

To bol problém aj mladého Fogeltona a vďaka nemu a startupu vznikol Eyeblink, program, ktorý ľuďom sediacim za počítačom pripomína, aby žmurkali. "Veľa som si o tom čítal a zistil som, že najväčším problémom je nízka frekvencia žmurkania. Sme vystavení obrazovkám príliš veľa hodín a niektorým ľuďom to spôsobuje riadne problémy," povedal Fogelton.

Eyeblink je založený na algoritme detekcie žmurkania. Celú schému vysvetľuje mladý vynálezca na svojom webe blinkingmatters.com.Technologický vývoj softvéru patril do Andrejovej dizertačnej práce. S vývojom softvéru mu pomohli aj ďalší študenti z Fakulty Informatiky a Informačných technológií STU, konkrétne Tomáš Drutarovský. Tomášom navrhnutý algoritmus dal základy aktuálnej verzii.

"Dôležitou funkciou algoritmu e meranie žmurkania, informuje vás o zdravotnom stave a dáva možnosť automatického stmavovania obrazovky, ktorá je veľmi užitočná najmä pri externých monitoroch, kde človek nemá klávesovú skratku pre úpravu jasu, ako je na to zvyknutý na laptope," povedal šikovaný študent o ďalšej funkcii algoritmu.

Andrej sa tiež riadil názorom, že za absenciu žmurkania môžeme označiť fakt, že ak obrazovka svieti príliš silno, teda nám "ťahá oči", vzniká problém. "Pridajte k tomu ešte sústredenie, ktoré často práca za počítačom obnáša, a máte problém. Je to podobné ako s ohňom, skúste pozorovať človeka, ktorý je zahľadený do ohňa a zistíte, že žmurká málo. Sme vystavení obrazovkám príliš veľa hodín a niektorým ľuďom to spôsobuje riadne problémy," hovorí. Zároveň skonštatoval, že jeho softvér využívajú prevažne slovenskí zákazníci. Avšak dopyt po ňom sa rozšíril aj do krajín EÚ, USA, Indie, Vietnamu a Ruska.

Ďalší šikovný Slovák: Vymyslel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: vo)

Koľko softvér stojí?

Fogelton priznal, že svojmu projektu teraz nevenoval dostatočnú pozornosť. Sústredil sa skôr na svoju dizertačnú prácu. No po jej odovzdaní sa to zmení. Cenník Eyeblinku má dve ceny, pre nekomerčné využitie stojí 12 eur a pre komerčné 30 eur na jeden rok. Andrejovi sa doteraz úspešne poradilo predať zhruba sto licencií. Sám k tomu povedal: "Je to málo, ale verím, že pri zvýšenom úsilí v marketingu predaj porastie. Čas, ktorý som zatiaľ s programom online, bol dôležitý na vylaďovanie chýb a najmä ma priviedol k zisteniu, že ľudia nie sú ochotní platiť za prevenciu. Mojimi zákazníkmi sú len ľudia, ktorí vedia, že majú problém a riešia ho. Na zdraví ich očí im záleží."

Andrej prezradil svojim zákazníkom, ako by mohli jeho softvér využívať: "Upozorňujem však, že nie som lekár, tieto odporúčania vychádzajú z mojej osobnej skúsenosti. Možno pomôžu i vám."

1. Vo svojom záujme si zistite o syndróme suchého oka viac informácií. Neuspokojte sa len s kvapkami do očí. Zistite, či váš problém s očami nie je prejavom nejakej choroby.

2. Vzdajte sa očných kvapiek, alebo ich používajte iba v nutnom minime. Ak používate kvapky príliš často, oči si na ne navyknú, a potom si sami nedokážu vytvoriť slzy. Prvý mesiac po vysadení kvapiek bude ťažký, ale potom sa situácia neporovnateľne zlepší. Ak budete mať príliš suché oči, skúste si ich namiesto kvapiek prepláchnuť studenou vodou.

3. Prestaňte sa hrať počítačové hry. Vaše oči pri nich trpia najviac.

4. Prispôsobte si svoj pracovný počítať. Oproti monitoru a ani za ním by nemal byť zdroj denného svetla. Svoj počítač situujte tak, aby ste mali okno z boku a v správnej výške. Výška, v akej je monitor umiestený, ovplyvňuje, ako veľmi máme otvorené naše oči. Ideálna je výška, kedy pri priamom pohľade naše oči smerujú na hornú časť obrazovky. Ak je obrazovka umiestnená vyššie, naše oči budú viac otvorené a vtedy sa aj viac vysušujú.

Ďalší šikovný Slovák: Vymyslel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: vo)

5. Odtrhnite sa od obrazovky. Doprajte si prestávky, sú nesmierne dôležité. Dajte si vodu, čaj, alebo len tak pozerajte von z okna na zeleň.

6. Jas svojej obrazovky stiahnite, aby svietil menej, ale aby ste zároveň nežmúrili.

7. Žmurkajte viac, než ste zvyknutí.

Projekt Andreja Fogeltona podporila Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, Nadácia Tatra banky, Social Impact Award, Centrum vedecko-technických informácií a Výskumné centrum Žilinskej univerzity.

Viac o téme: OčiSoftvérŽmurkanieEyeblink
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu