Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Školu v Británii zaplavili slovenské deti: Invázia, zúfalá riaditeľka volá o pomoc!

Všetko sú to deti imigrantov Zobraziť galériu (3)
Všetko sú to deti imigrantov (Zdroj: YouTube)

GLASGOW - Paradoxná situácia nastala na základnej škole v škótskom Glasgowe. Z 222 žiakov, ktorí ju navštevujú, nie je ani jeden Škót. Väčšinu osadenstva tvoria Slováci a Rumuni, ktorí sa sem prisťahovali. Riaditeľka teraz zháňa peniaze, ktoré potrebuje na to, aby sa malí cudzinci začlenili do spoločnosti.

Je známe, že Veľká Británia je jednou z cieľových krajín Rómov zo Slovenska alebo iných štátov východnej Európy. Sťahujú sa celé rodiny, ktoré sa tam snažia zariadiť si lepší život. Deti potom umiestňujú do tamojších školských zariadení. Takým je aj základná škola Annette Street School, ktorú navštevuje viac ako dvesto žiakov. No ani jeden z nich nie je domáci. 181 z 222 detí sú rumunskej a slovenskej národnosti, zvyšok sú Aziati. 

Školu v Británii zaplavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Riaditeľka školy Shirley Taylorová teraz prosí o dotáciu, ktorá by jej pomohla zabezpečiť výuku anglického jazyka. Žiadne z detí totiž nerozpráva po anglicky, takže sa s nimi učitelia nemajú ako dorozumieť. "Nechodí k nám ani jeden Škót. Väčšina detí sú slovenskí alebo rumunskí Rómovia. O našej škole sa dozvedeli od svojich príbuzných, ktorí tu už sú a ktorí im povedali, že sem môžu chodiť ich deti," hovorí. 

Školu v Británii zaplavili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Taylorová v spolupráci s ďalšou školou vyhlásila verejnú zbierku, ktorú chce využiť na zakúpenie výukových pomôcok ako napríklad stolné hry, ktoré žiakom hravou formou pomôžu naučiť sa anglické slová a rozvinú ich sociálne zručnosti. Peniaze chce riaditeľka využiť aj na financovanie vybudovania nového ihriska, mimoškolského doučovania angličtiny žiakov a ich rodín či na výlet na škótsky vidiek. 

Mesto ako z rozprávky: Rómovia si z britských sociálnych dávok postavili luxusné sídla

"Národná a kultúrna rozmanitosť na našich školách urobila z Glasgowa to krásne mesto, akým teraz sme. Deti a mladí ľudia sa sa od seba navzájom môžu učiť novým veciam. Na glasgowských školách sa rozpráva 140 jazykmi. Štúdium a práca s ľuďmi iných národností prináša toleranciu," uviedol hovorca tamojšieho magistrátu.  

Viac o téme: SlovenskoRómoviaGlasgow
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu