Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kráľ teroru a jeho život: Potomok bohatého magnáta, ktorý bojoval proti Rusom aj Západu

Usama bin Ládin Zobraziť galériu (5)
Usama bin Ládin

ABBOTTÁBÁD - Spojené štáty na neho vydali medzinárodný zatykač v novembri 1998, neskôr bol zaradený medzi desať najhľadanejších osôb na svete a za jeho dolapenie vypísal Washington odmenu 50 miliónov dolárov. Vysoký, fúzatý saudský "kráľ teroru" Usáma bin Ládin stál za mnohými teroristickými útokmi. Bol zabitý pred piatimi rokmi.

Päťdesiatštyriročný bin Ládin bol zabitý 2. mája 2011 počas akcie špeciálneho komanda amerického komanda v Abbottábáde neďaleko pakistanskej metropoly Islámábád. Jeho mŕtve telo bolo následne hodené do Arabského mora z paluby americkej lietadlovej lode USS Carl Vinson. Jeho nástupca v čele al-Káidy Ajmán Zavahrí potom vyhlásil, že moslimská svätá vojna (džihád) "smrťou veliteľa alebo vodcu nekončí". Podľa neho bol bin Ládin čestný, veľkorysý a dobrotivý človek. 

Usáma bin Ládin
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Radikálny islamista, ktorý vyhlásil v 90. rokoch svätú vojnu USA a Západu, viedol najprv boj proti sovietskej okupácii Afganistanu, aby sa neskôr obrátil proti Západu. Usama si potom vytýčil dvoch hlavných nepriateľov - arabské a moslimské režimy, ktoré vládnu na základe mylnej interpretácie islamu, a Západ ohrozujúci islamské hodnoty. Boj proti obom mal byť vedený súbežne. Po začatí vojen v Afganistane a Iraku začala al-Káida získavať nováčikov nielen na náboženské, ale aj národné ideológie, a to v krajinách okupovaných západnými vojskami. Bin Ládin tak mohol založiť odnože v mnohých moslimských krajinách a oprieť sa o miestne radikálne skupiny, ktorých hlavných cieľom bol hlavne boj proti vlastným vládam. 

Príde najväčší zvrat v útokoch z 9/11? Tajná správa má ukázať prepojenie na Saudskú Arábiu

Usama bin Ládin sa narodil 10. marca 1957 v Rijáde ako 17. z 55 detí v bohatej rodine stavebného magnáta Muhammada bin Ládina, ktorý pochádzal z Jemenu. Na univerzite v Džidde študoval ekonómiu a manažment a patril k usilovným študentom. Neskôr začal podnikať. Na škole sa prvýkrát stretol s učením radikálnych islamistov, čo vyústilo v jeho odchod do Afganistanu po sovietskej invázii v roku 1979. Tu organizoval dobrovoľníkov, zakladal výcvikové tábory a v boji proti sovietskej okupácii krajiny spolupracoval aj s americkou CIA. 

Preložená kópia prihlášky do al-Káidy
Zobraziť galériu (5)
Preložená kópia prihlášky do al-Káidy  (Zdroj: SITA/AP)

Už v roku 1988 založil sieť al-Káida (Základňa), ktorú viedol a ktorej poskytoval financie na zbrane a komunikačnú techniku. Pôvodne malá skupina sa začala rýchlo rozrastať v polovici 90. rokov údajne na popud jednej Usamovej myšlienky - keď sa globalizuje svet, musí sa globalizovať aj teroristické hnutie. Sieť riadil bin Ládin spolu s Egypťanom Ajmanom Zavahrím a ďalšími.

Zavahrí s bin Ládinom
Zobraziť galériu (5)
Zavahrí s bin Ládinom  (Zdroj: TASR/AP)

Po odchode sovietskych vojsk z Afganistanu v roku 1989 a vypuknutí prvej vojny v Perzskom zálive v roku 1991 sa Usama obrátil proti USA a vyhlásil džihád Spojeným štátom, Západu a sionisticko-križiackej aliancii. Od roku 1991 mal zakázaný pobyt v Saudskej Arábii (bol zbavený saudskoarabského občianstva), d roku 1996 žil v Sudáne a potom sa vrátil do Afganistanu (pod ochranou vtedajšieho vládnuceho hnutia Taliban). 

V tomto dome Američania zabili bin Ládina
Zobraziť galériu (5)
V tomto dome Američania zabili bin Ládina  (Zdroj: SITA/AP)

Spolu so 150 radikálnymi duchovnými vytvoril vo februári 1998 Svetový islamský front džihádu proti Židom a križiakom a vyhlásil fatvu proti Američanom. "Zabíjanie Američanov a ich civilných a vojenských spojencov je náboženskou povinnosťou pre každého moslima, nech sú v akejkoľvek krajine, až do doby, než bude od týchto skupín oslobodená (jeruzalemská) mešita Al-Aksá a keď ich armády opustia moslimskú pôdu." 

Okrem útokov zo septembra 2001 v USA bol Usama spájaný aj s útokmi proti americkým základniam v Saudskej Arábii, s útokom v egyptskom Luxore v novembri 1997 (58 mŕtvych), bombovými útokmi na americké veľvyslanectvá v Keni a Tanzánii v auguste 1998 (224 mŕtvych), atentátom na americký torpédoborec USS Cole v jemenskom Adene v októbri 2000 (17 mŕtvych), atentátom na indonézskom ostrove Bali v októbri 2002 (202 mŕtvych) či so sériou bombových útokov v Madride v marci 2004 (191 mŕtvych). 

Bin Ládinov majetok sa odhadoval na najmenej 270 miliónov dolárov, aj keď ho v roku 1994 jeho miliardárska rodina vraj vydedila. Veľkú časť majetku získal Usama údajne obchodovaním s drogami. Usama mal údajne až päť manželiek a približne dvadsať detí. Prvýkrát sa oženil už ako sedemnásťročný so svojou sesternickou zo Sýrie, piatykrát sa oženil koncom júla 2000 s jemenskou dievčinou v Afganistane. 

Viac o téme: TerorizmusAl-káidaUsama bin ládin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu