Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ľudstvo hlúpne: Čo s nami bude? Štúdia odhalila desivé zákulisie sveta technológií!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

MOSKVA - Máte pocit, že hlúpnete? Nespomínate si, kedy má vaša drahá polovička narodeniny alebo čo ste mali kúpiť v potravinách? Vedci hovoria, že by to mohlo byť spôsobené Google efektom a onedlho si už možno nebudeme istí, koľko je dva plus dva. Budeme si to jednoducho musieť vygúgliť na internete.

Božské tlačidlo „enter“ nás jediným kliknutím dokáže preniesť zo stavu nevedomosti do poznania. Keď to takto pôjde ďalej, budeme sa čoskoro musieť nejako reštartovať. Podľa nedávnej štúdie až 90 percent z nás trpí tzv. digitálnou amnéziou. Viac ako 70 percent rodičov nevie naspamäť telefónne čísla svojich detí a 49 zamilovaných ľudí nevie povedať z hlavy telefónne číslo svojho partnera. Vedci zo spoločnosti Kaspersky Lab, ktorá výskum podporovala, tvrdia, že je za to zodpovedný tzv. Google efekt. Deň čo deň skrátka usíname s vedomím, že všetko je na webe a počítač sa stáva naším spoľahlivým virtuálnym dátovým úložiskom.

VIDEO skutočnej hystérie: Žena v metre kvílila ako umierajúca, tomu dôvodu neuveríte!

Doktorka Maria Wimberová, ktorá na univerzite v Birminghame prednáša psychológiu a pri výskume s firmou Kaspersky Lab spolupracovala, verí, že internet mení spôsob, ako zaobchádzame s informáciami. Podobne náš mozog pristupuje aj k obrazovým informáciám.  Zo štúdie Fairfieldskej univerzity vyplýva, že neustále fotenie znižuje intenzitu našich spomienok. V roku 2003 požiadali vedci účastníkov experimentu v múzeu, aby sa prechádzali okolo objektov a tí, ktorí si každý exponát fotili, si zapamätali oveľa menej detailov.

Strácame duchaprítomnosť

„Dalo by sa špekulovať, že sa táto paralela vzťahuje aj na naše osobné spomienky. Neustále sa pozeráme na svet cez objektív nášho fotoaparátu na smartfóne, lebo technológiám dôverujeme, že naše spomienky uchovajú. Takýmto spôsobom sa však stávame oveľa menej pozorní k životu samému a osobným udalostiam venujeme menej duchaprítomnosti,“ povedala Wimberová podľa The Independent.

Antropologička Genevieve Bell napriek týmto varovným interpretáciám verí, že nehlúpneme, ale naopak, že „technológie nám pomáhajú žiť múdrejšie“. Sme schopní lepšie sformulovať svoju otázku, čo je dôkazom inteligencie a dokážeme na ňu dostať rýchlejšiu odpoveď a priblížiť sa tak efektívne k cieľu. Podľa odborníčky sú to všetko spôsoby, ako sa lepšie spojiť so svetom a myslieť múdrejšie. To, čo nás robí hlúpejšími, nie sú technológie, ale naše ľudské úzkosti a starosti.

 

Viac o téme: PočítačPamäťGoogle efekt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu