Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nenávidel Slovákov a židov: Zakladateľ Jobbiku sa teraz učí po hebrejsky a chodí do synagógy!

Csanád Szegedi obrátil svoj život hore nohami. Zobraziť galériu (6)
Csanád Szegedi obrátil svoj život hore nohami. (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Csanád Szegedi (32) bol extrémny maďarský nacionalistický politik a člen Európskeho parlamentu za stranu Hnutie za lepšie Maďarsko, ktorý bol do roku 2012 aj členom Jobbiku. Szegedi sa vo svete zviditeľnil prezentáciou nenávisti voči Slovákom, Rómom a samozrejme, židom. Potom sa však v jeho živote stalo niečo, čo sám označuje za zemetrasenie. Zistil, že jeho babička bola židovka. Dnes je všetko inak.

V rámci svojej  "európskej kariréry" sa Szegedi  zviditeľnil už na ustanovujúcom zasadnutí nového Európskeho parlamentu v roku 2009, na ktoré prišiel v uniforme Maďarskej gardy. Okrem toho 18. januára 2010 v Štrasburgu navrhol dočasné vylúčenie Slovenskej republiky z Európskej únie. Odôvodnil to existenciou slovenského jazykového zákona, ktorý označil za rasistický.

Csanád Szegedi obrátil svoj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Poslanci Jobbiku sa v Európskom parlamente pôvodne usilovali o členstvo v skupine Nezávislí/Demokrati, tá však zanikla. Jej nástupca, skupina Európa slobody a demokracie, v ktorej je aj zástupca slovenskej SNS, o poslancov Jobbiku nemal záujem, preto nakoniec fungovali ako nezávislí. Prominentný pravicový extrémista však o všetko toto prišiel, aby naopak niečo dôležitejšie získal.

Babička židovka

O poslancovi radikálneho Jobbiku známom svojou protirómskou a protižidovskou rétorikou "sa zistilo", že jeho stará matka bola židovského pôvodu. Túto informáciu chceli zverejniť Szegediho politickí oponenti v Jobbiku, on ich však predbehol a o svojom pôvode sa vyjadril v rozhovore pre týždenník Barikád. Išlo o prelomovú správu v jeho živote.

Vedenie Jobbiku sa vtedy Szegediho, ktorý bol zvolený za predsedu boršodskej župnej organizácie hnutia, zastalo. Zdôraznilo, že jeho pôvod je dôkazom, že strana nie je antisemitská. Medzičasom sa však aj vplyvom istej kompromitujúcej zvukovej nahrávky, ktorú zverejnili Szegediho župní stranícki rivali, viacerí radikálnejší členovia Jobbiku vyjadrili, že im prekáža jeho židovský pôvod.

Obriezka a jarmulka

A tak Szegedi z donútenia opustil život plný nenávisti a chtiac-nechtiac prijal svoje korene. Prvý krok urobil v byte rabína Barucha Oberlandera, ktorý sa nachádza neďaleko synagógy v budapeštianskej štvrti Erzsébetváros, kam za ním prišiel aj špecialista na obriezky až z Izreala. Teraz si Szegedi hovorí David, učí sa po hebrejsky a každý piatok chodí do synagógy: „To je moja pravá identita.“

Takmer dvojmetrový muž v obleku od talianskeho návrhára so zanedbaným strniskom a čiernou kipou na hlave rozpráva svoj fascinujúci príbeh transformácie. V súčasnosti sa v Maďarsku zrejme necíti komfortne, nacionálna konzervatívna strana "všemocného" premiéra Viktora Orbána drží opraty mocne. Zákonmi obmedzuje slobodu tlače a okresáva právomoci najvyššieho súdu. Čo je horšie, Maďari mu neustále prejavujú svoju podporu. V tomto ovzduší sa židovské korene chránia ťažko.

Csanád Szegedi obrátil svoj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ako ste pokročili s hebrejčinou?

Szegedi totiž svojím prerodom ovplyvnil život aj manželke a dvom synom, ktorí teraz pravidelne navštevujú synagógu otvorenú len pred štyrmi rokmi vďaka financiám bohatých židov žijúcich v Spojených štátoch. Prijatie do tejto komunity však nebolo jednoduché, keď Szegedi prvýkrát vkročil do synagógy, mnohí muži sa na protest zdvihli a odišli. Dnes sa ho zdvorilo pýtajú: „Tak ako, už ste pokročili s hebrejčinou?“

„Neverili, že sa môžem skutočne zmeniť. Mnohí mi mohli len odpustiť moju minulosť, aj to s veľkými ťažkosťami. Tomu ale dokonale rozumiem,“ priznáva Szegedi. Za tri roky toho ale stihol dosť, aby presvedčil židovskú obec o svojej premene. Poctivo študuje Tóru, dokonca cestoval do Izraela, aby navštívil pamätník Yas Vashem venovaný holokaustu. Robí, čo môže, aby sa stal židom.

Krutá pravda na YouTube

Keď sa však v noci prebudí zo zlých snov a studený pot mu steká po chrbte, cíti veľkú hanbu. Vtedy vstane, zapne počítač a pozerá svoje staré záznamy ohnivých nenávistných rečí na YouTube. „Dnes chcem napraviť svoju minulosť dobrými skutkami,“ skromne vysvetľuje. Svoje názormi učiteľov ovplyvnené vzdelanie vidí v novom svetle. Akási kolektívna historická trauma z Trianonskej zmluvy, ktorú horlivo rozširovali na hodinách histórie na univerzite v Budapešti, značne formovala jeho názory.

Csanád Szegedi obrátil svoj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Fidesz mu preto nestačil, bol radikál – chcel páliť vlajky Európskej únie. No najhoršia bola nenávisť k Rómom: „Najprv to boli len Rómovia kriminálnici, potom všetci. Neskôr začnete nenávidieť Slovákov a Rumunov. Stále potrebujete viac. Je to ako závislosť,“ váži svoju minulosť Szegedi. To všetko viedlo k tomu, že v roku 2003 sa stal jedným zo zakladateľov strany Jobbik, v ktorej väčšina členov verila, že židia si koncentračné tábory a holokaust vymysleli, aby mohli vymáhať od ostatných peniaze.

Päsť strany

Szegedi napísal knihu s názvom "Verím vo vzkriesenie Maďarska", jeden z predných členov strany o ňom vtedy povedal, že je „päsťou strany“. Slávou zaslepený politik však čoskoro na svoj úspech doplatil. Ostatní mu závideli, keď preto za ním prišiel Ambrus a povedal, že má materiály z archívu tajnej komunistickej polície o tom, že Szegedi má židovský pôvod, snažil sa ho podplatiť peniazmi aj sľubmi o rýchlom kariérnom raste. To bolo chyba, tam sa jeho kariéra skončila.

Szegedi sa narodil v Miškolci, kde pred vojnou žilo až 14-tisíc židov. Po pobyte v koncentračných táboroch sa ich vrátilo len 105. Jednou z preživších bola aj jeho babička, vtedy 25-ročná Magdolna Kleinová. Rozhodla sa, že svoju minulosť zavrie na kľúč a zlovestné tajomstvá mladosti deťom nezverila. Nikdy už nenosila krátke rukávy, ani v najväčších horúčavách, aby jej deti neprišli na to, že skrýva tetovanie.

Csanád Szegedi obrátil svoj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Do synagógy už nevkročí

Z Magdolninho príbehu mrazí. Keď ju v 1944 deportovali do Auschwitzu, pri výbere "pomáhal" notoricky známy doktor Josef Mengele. Ju poslal doprava, ako schopnú pracovať, no väčšina židov z jej vlaku musela ísť doľava, rovno do plynovej komory. V Osvienčime prežila štyri mesiace, kým tábor 27. januára 1945 oslobodila červená armáda. Vydala sa žida, ktorý tiež prežil Osvienčim, no prišiel tam o ženu a dve deti. Do synagógy však spolu chodili len dovtedy, kým Magdolna v roku 1956 videla, ako komunisti obesili židovského policajta. Už mala dosť antisemitizmu.

Pravda o babičke, veľmi ústretový a tvrdohlavý rabín Köves (34), ako aj spôsob, akým Szegediho vykopli z Jobbiku, to všetko mu zmenilo život. Celá jeho rodina sa vrátila k židovským koreňom, okrem babičky. „Stále si myslí, že holokaust sa môže kedykoľvek zopakovať a že nenávisť k Židom nikdy nezmizne,“ vysvetľuje Szegedi. Dôkazom je jej správanie, nažila sa vnukovi vyhovoriť obriezku a stále trvá na tom, že do synagógy už nikdy nevstúpi.

Csanád Szegedi obrátil svoj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu