Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľká predpoveď počasia pre Európu: Britániu zasiahne 200-ročná zima, inde krutý sneh a dážď!

Britániu čaká rekordná zima Zobraziť galériu (7)
Britániu čaká rekordná zima (Zdroj: profimedia.sk, wikipedia)

LONDÝN - Na Veľkú Britániu sa valí najtuhšia zima za posledných dvesto rokov. Tvrdia to viacerí experti, podľa ktorých by sa mali obyvatelia pripraviť na arktický mráz, kopy snehu a ľadový severák. Pre zvyšok Európy to tiež nevyzerá bohvieako ružovo.

Britské ostrovy čaká jedna z najstudenších zím v histórii. Podľa predpovede má byť minimálne tak silná, ako zima na prelome rokov 1962 a 1963, ktorej sa príznačne hovorí aj Big Freeze, čiže Veľký mráz. Vtedy zamrzlo more v grófstve Kent a aj rieka Temža, po ktorej sa dalo jazdiť autom či bicyklovať.

Britániu čaká rekordná zima
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk, wikipedia)

Britániu čaká rekordná zima
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk, wikipedia)

Meteorológ James Madden tvrdí, že arktická zima dorazí tesne po Novom roku a bude trvať zhruba mesiac. Niektoré oblasti pokryje snehová pokrývka vysoká takmer dva metre a teploty sa budú pohybovať cez deň na úrovni nuly, v noci by mali klesnúť až na -15 stupňov. Podľa neho sa pod prudké ochladenie podpíše veľká plocha povrchovej vody v strednom Atlantiku, ktorá ovplyvní teplotu Golfského prúdu, v dôsledku čoho Britániu zasiahne sibírska zima a extrémne chladné severné vetry.

Zima Britániu zasiahla už minulý týždeň - takto to vyzeralo na anglicko-škótskej hranici
Zobraziť galériu (7)
Zima Britániu zasiahla už minulý týždeň - takto to vyzeralo na anglicko-škótskej hranici  (Zdroj: profimedia.sk, wikipedia)

Britániu čaká rekordná zima
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk, wikipedia)

"Golfský prúd pôsobí ako tepelný stroj pre britské pobrežie, najmä počas zimných mesiacov. Ak ale jeho vplyv niečo oslabí, môžeme očakávať, že krajinu zasiahne krutá zima s častými fujavicami a extrémne chladnými podmienkami na mnohých miestach, hlavne na juhu a západe. Ani mne sa to nepáči, ale fakty hovoria jasne. V januári Veľkú Britániu čaká extrémne chladné počasie, ktoré bude pravdepodobne trvať až do februára ," vysvetlil Madden.

Odborníci upozorňujú, že ľudia by mali byť na takú zimu pripravení a odporúčajú si vopred zabezpečiť dostatok paliva na vykurovanie domu. Najnižšie tento rok zatiaľ klesla teplota v dedinke Altnaharra na severe Škótska, keď dosiahla -7,7 stupňa. Určite si poviete, že to v porovnaní so zimou na Slovensku nič nie je. Ale v Británii, kde ľudia nie sú zvyknutí na mínusové hodnoty, ich vie aj takýto mrázik potrápiť.

Predpoveď pre zvyšok Európy

Od  minuloročnej miernej zimy sa tá tohtoročná bude výrazne líšiť. Tvrdí to britský meteorológ Eric Leister, ktorý predpovedá pre Accuweather.com. Vysoká oblasť tlaku nad Škandináviou spôsobí, že v tejto oblasti bude počasie milosrdnejšie. To sa však nedá povedať o južnej Európe, ktorú podľa Leistera zasiahnu počas zimy, najmä v druhej polovici, viaceré búrkové systémy. V tejto oblasti preto hrozia povodne.

Východná Európa

Invázia studeného vzduchu sa postará o teploty nižšie ako je priemer, a to v Poľsku, Ukrajine, Rusku i v niektorých pobaltských štátoch. Nadmerné snehové zrážky sa očakávajú vo východnom Poľsku, západnom Rusku a Ukrajine. Krutá zima údajne zasiahne aj Nemecko.

Výraznejšie sneženie možno očakávať aj v Alpách, najviac ho bude v tých rakúskych a švajčiarskych. "Lyžiarske podmienky budú v týchto oblastiach priam fantastické, hlavne v porovnaní s minulým rokom," povedal meteorológ Tyler Roys.

Južná Európa

Taliansko a Balkánsky polostrov sa bude túto zimu musieť popasovať s množstvom silných búrok. "Početné, pomaly sa pohybujúce sa búrky, prinesú veľké zrážky do južnej Európy, čo povedie k zvýšeniu povodňového ohrozenia," uviedol medzinárodný meteorológ Jason Nicholls.

Dni, kedy budú európske metropoly pokryté snehom alebo ľadom
Zobraziť galériu (7)
Dni, kedy budú európske metropoly pokryté snehom alebo ľadom  (Zdroj: accuweather.com)

Povodne už tento rok zapáchali škôd viac než dosť. V Taliansku, ale aj Srbsku, Chorvátsku, Bosne a Hercegovine a Rumunsku si dokonca vyžiadali obete na životoch. Mnohé z týchto oblastí zaznamenali rekordy, keď úhrn zrážok prekročil ročné hodnoty až o 200 percent.

Veľká predpoveď počasia pre
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: leggo.it)

Veľká predpoveď počasia pre
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: euronews)

Požiadajte o pôžičku v ZUNO  a každý rok môžete mať mesiac voľna od splátok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu