Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prevratná štúdia amerických vedcov: Umývanie rúk mydlom spôsobuje rakovinu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: plní elánu)

SAN DIEGO – Vedci z Lekárskej fakulty na University of California prišli s významným objavom. Zverejnili štúdiu, v ktorej dokazujú, že jedna látka pridávaná do antibakteriálnych mydiel a do ostatných produktov bežne používaných v domácnostiach nám škodí. A to až do takej miery, že môže spôsobiť vážne poškodenie pečene, ba dokonca rakovinu.

Ide o triclosan, čo je antimikrobiálna látka bežne sa vyskytujúca v mydlách, šampónoch, zubných pastách a v mnohých ďalších výrobkoch pre domácnosť. Napriek svojmu širokému použitiu, vedci z University of California hlásia potenciálne závažné dôsledky dlhodobého používania tejto chemikálie. Štúdiu zverejnili len nedávno 17. novembra. Dospeli k záverom, že triclosan spôsobuje pečeňovú fibrózu a rakovinu u laboratórnych myší cez molekulárne mechanizmy, ktoré majú aj ľudia.

„Zvyšujúca sa koncentrácia triclosanu v prírode aj v ľudských výrobkoch môže prebiť jeho pozitívne účinky. Preto predstavuje veľké riziko otrávenia pečene ako pre ľudí, tak aj pre myši. Zvlášť, keď je kombinovaná s inými látkami s podobným účinkom," píše vo svojej práci profesor chémie, biochémie a farmakológie Robert Tukey.

Vedec viedol štúdiu spolu s Bruceom D. Hammockom, ktorý je profesorom na University of California. Ich tímy zistili, že triclosan narúša integritu pečene a spôsobuje poruchu funkcie pečene u myší. Pokusné zvieratá boli vystavené triclosanu po dobu šiestich mesiacov (obdobie zhruba ekvivalentné k 18 ľudským rokom). Zistili, že boli viac náchylné k chemicky indukovaným nádorom pečene. Ich nádory boli tiež väčšie a vyskytovali sa častejšie ako u myší, ktoré neboli vystavené triclosanu.

Ako informuje health.ucsd.edu, zverejnená štúdia naznačuje, že triclosan môže robiť škodu tým, že manipuluje s proteínmi, ktoré sú zodpovedné za detoxikáciu, teda odstraňovanie cudzích chemikálií v tele. Aby pečeňové bunky kompenzovali tento stres, množia sa. Opakované útoky triclosanu spôsobujú fibrózu pečene, čo nakoniec vedie k podporovaniu tvorby nádorov.

Triclosan je veľmi rozšírená látka, ktorá má silné antibakteriálne a protiplesňové účinky. Dokonca sa pridáva do plastového kuchynského riadu či hračiek. Stopy tejto látky našli vedci v moči či materskom mlieku u väčšiny populácie. Až u 97% dojčiacich matiek a v moči 75% ostatnej populácie. Bežne sa vyskytuje aj v prírode.

Triclosan je už pod kontrolou vedcov, a to vďaka širokému využívaniu a nedávnej správe, že môže narušiť hormóny a svalové kontrakcie. Odborníci zároveň odporúčajú prestať používať výrobky, ktoré túto látku obsahujú. Zároveň podotkli, že používanie zubnej pasty nie je nebezpečné, pretože v nej sa látka vyskytuje len vo veľmi malom množstve. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu