Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hnusná realita vo svete módy: Luxusné šaty sú utkané aj z krvi a potu Slovákov!

Móda stojí na zle platených a zneužívaných krajčíroch. Zobraziť galériu (7)
Móda stojí na zle platených a zneužívaných krajčíroch. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Európske mimovládne organizácie tvrdia, že väčšina známych značiek reťazcov predávajúcich prevažne textil a obuv zneužíva svojich zamestnancov. Nielenže často žijú na hranici chudoby, ale nie sú zaručené ani ich pracovné práva. V niektorých prípadoch sú dokonca platy zamestnancov prevažne ženského pohlavia nižšie ako existenčné minimum. Aká je pravda?

Asi 30 milióny ľudí z krajín od Slovenska po Gruzínsko sú využívaní „na lacné práce, šitie na dvore západoeurópskych módnych značiek“. Projekt Clean Clothes Campaign (Kampaň za čisté oblečenie) má dôkazy proti luxusným značkám ako sú Prada či Hugo Boss. Obvinili aj Adidas, Primark alebo spoločnosť Zara.

Realita má byť krutá, ženám sa nepreplácajú ani početné nadčasy, musia sa pýtať na záchod alebo si vziať dovolenku, aj keď sú choré, čo je zväčša spôsobené zlým vykurovaním hál. Spoluautorka správy Bettina Musioleková vidí vo výskume popretie mýtu, že „Made in Europe“ znamená, že spoločnosti poskytujú svojim zamestnancom adekvátne podmienky. V skutočnosti sú horšie ako v Bangladéši.

Móda stojí na zle
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Sponzor majstrovstiev sveta vo futbale, svetoznáma značka Adidas, vraj platí šičkám v Gruzínsku iba 5 eur na deň. Kompetentní sa bránia, že nemajú „žiadnu autorizovanú prevádzku v Gruzínsku“, no ide údajne o jedného z tureckých dodávateľov Adidasu, ktorý túto fabriku vlastní.

Krajčírka z Bulharska sa priznala, že pre spoločnosť H&M pracovala za 0,45 eura za hodinu. Ďalší pracovníci hovoria, že je to každodenný boj o prežitie. Aby mali čo jesť, musia si potraviny pestovať. Sviatky a víkendy pre nich neexistujú, no za prácu počas nich zaplatia napríklad v Moldavsku len tri firmy. Dobrovoľníci hovorili spolu s 316 ochotnými pracovníkmi z 10 krajín, všetci uvádzajú neprimerané podmienky.

Móda stojí na zle
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Spoločnosť H&M popiera extrémne nízke mzdy, vo vyhlásení však uvádza: „Problém dlhodobo nie je špecifický len pre našich dodávateľov, ale je jedným z najčastejších problémov v celom textilnom priemysle.“ Stanovisko značky Hugo Boss znie: „Niektoré z obvinení boli v minulosti objasnené. Niektoré z nich nemôžeme spojiť s našimi partnermi.“ Ďalší komentár neposkytli, no z vyjadrenia vyplýva, že sú si vážnej situácie vedomí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu