Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Američania končia projekt, ktorý získal imidž tajnej zbrane ovládajúcej počasie!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter)

WASHINGTON – Konšpirátori utŕžili tvrdú ranu. Americké výskumné zariadenie HAARP, ktoré malo podľa nich ovládať počasie, kontrolovať myšlienky ľudí a slúžiť mocným, by malo skončiť. Dôvodom sú peniaze.

Zariadenie v skutočnosti skúmalo ionosféru, ktorá sa nachádza od 60 kilometrov až do vesmíru. V nej sa vedci zaoberali zrážaním nabitých častíc. Doteraz ho prevádzkuje americká armáda a Aljašská univerzita.

Skratka HAARP znamená High-frequency Active Auroral Research, teda vysokofrekvenčný aktívny polárny výskumný program. Za rok prevádzky vyjde na 2 a pol milióna dolárov.  Okolo tohto prístroja panuje mnoho mýtov.

Vraj slúži americkej armáde na to, aby ovládala počasie a tým si pomáhala v geopolitických záujmoch. Tieto povery však majú čoskoro skončiť. Problémom sú chýbajúce financie, nie je ich dostatok a preto by mal program v júni skončiť.

Správu potvrdil vedecký magazín Nature. Do sporu ohľadom cieľov výskumu sa dostali armáda s civilnou zložkou. Armáda chcela výskum zamerať na vlastné účely ako napríklad vývoj najmodernejšej komunikácie. Vedcom sa to však nepozdávalo.

Konšpirátori výkyvy počasia pripisujú zariadeniu HAARP
Zobraziť galériu (3)
Konšpirátori výkyvy počasia pripisujú zariadeniu HAARP  (Zdroj: Twitter)

Na pretras sa dostal HAARP po udalostiach vo Fukušime. Za vrtochy počasie, ktoré smerovali k vytvoreniu cunami, mal byť zodpovedný práve tento prístroj. Mohutné vlny následne poškodili atómovú elektráreň a spôsobili katastrofu.

Vtedy sa rozprúdili debaty o tom, že výskum ionosféry je len pekne znejúci názov, ale so skutočnými cieľmi nemá nič spoločné.

Američania končia projekt, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Univerzita na Aljaške chce aj naďalej udržiavať zariadenie v prevádzke, ale budú jej chýbať zdroje. Budú aj napriek tomu potrebovať podporu americkej vlády.

Prístroj s prezývkou „armádny lúč smrti“ by tak mohol zatvoriť svoje brány a ochudobniť vedeckú obec o najnovšie poznatky z vesmíru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu