Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dôchodkyňa Anna chce podstúpiť eutanáziu: Dôvod jej rozhodnutia vás prekvapí!

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: SITA)

SUSSEX – Dôchodkyňa Anna z anglického Sussexu sa rozhodla pre nepochopiteľný čin. Netrpí nevyliečiteľnou chorobou, ani sa neocitla v zúfalej životnej situácii na ulici bez strechy nad hlavou. A aj napriek tomu chce skoncovať so svojím životom. Žiada eutanáziu, teda asistované úmrtie. Dôvod jej rozhodnutia vás prinajmenšom prekvapí.

Anne prekáža, že komunikácia prostredníctvom moderných technológií vymazala zo vzťahu človeka s človekom ľudskosť.

"Prečo toľko ľudí trávi svoje životy pozeraním do počítača alebo na televíziu? Ja som nikdy televíziu nemala a ani rádio," povedala v rozhovore pre britský The Sunday Times. "Ľudia sú si čím ďalej vzdialenejší. Stávajú sa z nás roboti," dodala.

Dôchodkyňa zrejme otvorene načrtla tému, ktorá trápi mnoho ľudí staršej generácie. Technický pokrok, ustavičné zmeny v moderných výdobytkoch a zrýchľovanie tempa života dolieha na viacerých, najmä skôr narodených.

"Akoby som plávala proti prúdu. To nejde. Pokiaľ sa neviete prispôsobiť, odíďte. Prispôsob sa, alebo umri," opisuje svoje pocity dôchodkyňa a zrejme tlmočí myšlienky viacerých. Cíti, že na zmeny a prispôsobovanie sa výdobytkom techniky má už veľa rokov a život v modernej novej dobe prijať nechce. Dokonca vyhlásila, že vo svojom veku sa už prispôsobiť nemôže.    

Anne už zdravie veľmi neslúži, no netrpí žiadnou nevyliečiteľnou chorobou ani postihnutím. Aj napriek tomu, chce svoj život ukončiť.

Podľa medializovaných informácií, sa kvôli jej prípadu zrejme začne vo Veľkej Británii obrovská diskusia na tému asistovanej smrti. Chystá sa nová legislatíva, ktorá by tento akt mohla v krajine umožniť.

V Holandsku, Belgicku a Luxembursku je eutanázia legálna. Vo Švajčiarsku môže umierajúcemu pomôcť lekár alebo laik. Nesmie však ísť o klasickú eutanáziu, kde lekár podá smrtiacu látku sám. Asistované samovraždy robí organizácia Dignitas, za úkon si účtuje 4 tisíc až 7 tisíc eur podľa toho, či vybavuje aj pohreb a ostatné. Od roku 1998 využilo možnosť asistovanej samovraždy v tejto organizácii okolo 200 Britov.

Akt samovraždy prebieha tak, že klientovi podajú smrteľnú látku penobarbital. Tú však musí vypiť sám rozpustenú vo vode alebo džúse. Možnosťou je aj to, že si sám stlačí striekačku. Ide o to, že musí ísť o asistovanú samovraždu a nie o eutanáziu v pravom slova zmysle. Tú švajčiarske zákony zakazujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu