Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrôza studenej vojny: Na hranici ČSSR s Rakúskom stovky ľudí prežívali muky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Počas studenej vojny zomrelo na hranici medzi Československom a Rakúskom takmer 800 ľudí. Vyplýva to z doteraz nezverejnených dokumentov československej tajnej polície, ktoré skúmali vedci z rakúskeho Inštitútu Ludwiga Boltzmanna. Podľa jeho vedúceho bola táto hranica krvavejšia ako tá medzi vtedajším západným a východným Nemeckom.

Podľa dokumentov zahynulo pri pokuse o prekonanie zadrôtovanej a ostro stráženej československo - rakúskej hranice 129 ľudí. O život taktiež prišlo 648 vojakov, a to hlavne pri nešťastiach v zamínovanom pásme alebo pri samovraždách. Celkovo na 453 kilometrov dlhej hraničnej línii hliadkovalo až 8000 vojakov.

Podľa vedúceho inštitútu Stefana Karnera narazili bádatelia na prípady, keď obete roztrhali psi pohraničníkov, neúspešní utečenci vykrvácali na ostnatých drôtoch alebo sa vojaci kvôli veľkému psychickému tlaku navzájom zastrelili.

Uzavreté hraničné pásmo tiahnuce sa Šumavou bolo až 12 kilometrov široké. "To znamená, že pohraničníci ďalekohľadom sledovali svoje obete celé hodiny alebo dokonca dni," uviedol Karner, podľa ktorého sa to na týchto vojakoch nemohlo nepodpísať. Samotné zabezpečenie hranice bolo podľa neho porovnateľné s ostrahou vnútronemeckej línie: mínové pole, svetlá, trojitý plot z ostnatého drôtu, z čoho ten prostredný bol pod elektrickým prúdom.

Krátke obdobie "politického topenia" v čase takzvanej pražskej jari 1968 malo dopad aj na situáciu na hranici s Rakúskom. "Strážilo ju menej vojakov a prúd v plote bol odpojený, "priblížil šéf inštitútu, ktorý sa zameriava na výskum dôsledkov druhej svetovej vojny. Celkovo patrilo k pohraničným jednotkám 20.000 mužov.

Historické bádanie Rakúšanov, ktoré bude publikované aj knižne, je súčasťou výskumného projektu o pôsobení československej tajnej služby v Rakúsku v rokoch 1945 až 1989. Impulz k nemu prišiel z českej strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu