Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci vo vytržení: Jediné miesto odkrýva históriu ľudstva!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: wikimedia, evoluciona.org)

ATAPUERCA - Desiatky archeológov vyzbrojených lopatkami a štetcami bádajú v hnedej pôde jaskýň v lokalite Atapuerca na severe Španielska. Táto mravenčia práca im ale jedného dňa možno umožní obrátiť novú stránku v histórii ľudstva. V jaskyni Gran Dolina sa totiž zdola nahor rysujú vrstvy, viac či menej zreteľné, z ktorých každá rozpráva o jednom úseku ľudskej histórie.

"Dole sme v dobe pred jedným miliónom rokov, hore od 200 000 rokov do dneška, teda je tu časový úsek dlhý 800 000 rokov. Je to unikátna lokalita," vysvetľuje José Maria Bermudez de Castro, ktorý je jedným z troch šéfov dozerajúcich na prácu okolo týchto vykopávok.

"Ak spojíme všetky náleziská objavené v Sierra de Atapuerca dohromady, kryje nám to obdobie od jedného a pol milióna rokov, prakticky od príchodu prvých ľudí do Európy, až do dneška. Chýbajú iba malé časové okienka," dodáva archeológ, ktorého citovala agentúra AFP.

V tejto lokalite neďaleko Burgosu boli v roku 2007 objavené v Sima de los Elefantes ľudská čeľusť a článok prsta z doby pred 1,2 milióna rokov. Išlo o mimoriadne významný objav, pretože o týchto pozostatkoch sa súdi, že patrili najstaršiemu Európanovi.

Potom nasledovali lebky, kosti či zuby, ktoré patrili človeku predchodcovi (Homo antecessor), z doby pred 850 000 až 950 000 rokmi.

Vedci vo vytržení: Jediné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wikimedia, evoluciona.org)

Neskôr objavili pozostatky človeka heidelbergského (Homo heidelbergensis) z doby pred 400 000 až 450 000 rokmi v Sima de los Huesos. To je nálezisko, ktoré svetu dalo najväčší počet ľudských pozostatkov, zdôrazňuje ďalší zo šéfov archeologického tímu Juan Luis Arsuaga.

Vedci, ktorí od roku 1978 pátrajú v tejto výnimočnej lokalite, rekonštruovali podmienky života jej obyvateľov. Lokalitu v roku 2000 zapísali na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

V dobách človeka predchodcu bola Atapuerca osídlená lovcami, ktorých zrejme nebolo viac ako 30 alebo 35 a pohybovali sa na území s priemerom desať až dvadsať kilometrov, uvádza Bermudez de Castro. "Občas sa vracali do jaskýň, ale väčšinou žili vonku. Zrejme lepšie ako my dokázali odolávať chladu aj horúčave," hovorí.

Objavené pozostatky tiež ukázali, že títo lovci boli možno kanibali. "Atapuerca bola ideálna lokalitou, bola tu blízko voda, vegetácia, veľa lovnej zveri. Ak sem prišli ľudia z iného kmeňa, lovci ich zabili a zjedli," vysvetľuje archeológ.

Nad jaskyňou Gran Dolina si archeológovia postavili jedno zo svojich prístreší pre túto sezónu vykopávok. Po zvyšok roka budú analyzovať tisícky úlomkov kostí, z ktorých najvýznamnejšie sú vystavené v Múzeu evolúcie ľudstva v Burgose.

Krajina je tu rozdelená páskami na štvorce o štvorcovom metri. V každom z nich archeológ v drepe starostlivo skúma pôdu. Občas sa objaví úlomok kosti: konský zub, myšia kostička či úlomok pazúrika.

"Kone boli vtedy dosť malé, len o niečo väčšie ako osol," poznamenáva ďalší šéf archeológov Andreu Olle. Oblasť bola osídlená levmi, hrochmi, nosorožcami či bizónmi.

O niečo ďalej v jaskyni Cueva Mayor pracuje ďalšia skupina v nálezisku oveľa menej starých ľudských ostatkov. Majú 5000 rokov, patria druhu Homo sapiens a pochádzajú zrejme z pohrebiska.

V horných vrstvách jaskyne dokonca objavili pozostatky zo stredoveku. "Vládne tu neuveriteľná rozmanitosť, ako by sme tu mali knihu histórie o mnohých stránkach," hovorí profesor José Miguel Carretero.

Archeológovia dúfajú, že sa im nakoniec podarí nájsť chýbajúce články, ktoré im umožnia zostaviť nepretržitý reťazec: napríklad ľudské pozostatky z doby pred jedným a pol miliónom rokov. Alebo pozostatky človeka neandertálskeho a kromaňonského. "Zodpovedá to dobe pred 100 000 rokmi, z ktorej sme našli mnoho nástrojov, ale žiadne ľudské ostatky," podotýka Bermudez de Castro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu