Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nacisti na drogách: Odhalili tajomstvo sily Hitlerovej armády!

(Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Rýchlosť bleskovej invázie Nemecka za druhej svetovej vojny, s ktorou si podrobovalo krajinu po krajine, vydesila Európu. Ale ako dokazuje list nacistického vojaka, nebola to len Hitlerova ohnivá rétorika, ktorá poháňala jeho armádu vpred. Vojenskí lekári rozdávali milióny tabletiek s látkou známou ako pervitín.

Štítok na balení uvádzal, že ide o liek, ktorý pomáha udržiavať človeka v bdelom stave. Viac ako 200 miliónov tabliet pervitínu rozdali v rokoch 1939 až 1945 členom Wehrmachtu a Luftwaffe. Nemeckí vojaci ich prezývali "Panzerschokolade".

Noviny v Británii hlásali, že nepriateľ užíva "zázračné pilulky" a sám Hitler si nechal metamfetamín intravenózne pichať svojím doktorom Theodorom Morellom. Ale realita pre mnoho nacistických vojakov a pilotov znamenala nočnú moru z hroznej drogovej závislosti.

Hoci stimulant dokázal vojakov udržať dlhý čas pri sile, vedľajšie účinky boli závažné. Išlo o závraty, potenie, depresie a halucinácie. Niektorí vojaci zomreli na zlyhanie srdca, iní sa zastrelili počas psychotickej fázy. Tieto prípady lekárov veľmi znepokojili.

Hlavný zdravotnícky úradník Tretej ríše Leonardo Conti bol jedným z tých, ktorí chceli obmedziť používanie pervitínu, ale jeho snaha vyšla navnivoč.

V máji 1940 mladý vojak menom Heinrich Böll napísal list z frontu svojej rodine, v ktorom uviedol, že je vyčerpaný vojnou. Prezradil, že sa stal "chladným a apatickým, úplne bez záujmu". Svojich najbližších požiadal: "Možno by ste mohli získať viac pervitínu pre moje potreby?"

Böll vysvetlil, že len jedna tabletka je rovnako účinná ako litre silnej kávy. Okrem toho po jej užití zrazu na pár hodín zmizli všetky obavy a cítil sa šťastný. Böll sa neskôr stal jedným z najslávnejších nemeckých povojnových spisovateľov a v roku 1972 získal Nobelovu cenu za literatúru.

Nacisti tiež experimentovali s radom iných liekov, ktoré zostávajú stále populárnymi medzi rekreačnými užívateľmi. Výskum nemeckého zväzu doktorov ukázal, že pre frontových bojovníkov vyvinuli stimulant na báze kokaínu, ktorý testovali na väzňoch koncentračných táborov.

"Bola to posledná Hitlerova tajná zbraň, ako vyhrať vojnu, ktorú už dávno predtým prehral," povedal kriminalista Wolf Kemper, autor nemeckých kníh o uživaní drog v Tretej ríši.

Liek s kódovým označením D-IX testovali v koncentračnom tábore Sachsenhausen severne od Berlína, kde väzni s 20-kilovými batohmi pochodovali vyše 110 km bez odpočinku. V pláne bolo, aby drogu dostali všetci vojaci rozpadávajúcej sa ríše, ale zmarila ho invázia do Normandie v júni 1944 spolu s ochromujúcim spojeneckým bombardovaním. Informoval portál dailymail.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu