Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Sprievodca múzeami a galériami - internetový portál Muzeum.SK

www.muzeum.sk
www.muzeum.sk (Zdroj: PR článok)

Tento mesiac (8. júna) uplynie 13. rokov od spustenia internetovej web stránky www.muzeum.sk.

Cieľom tohto projektu je poskytovať širokej verejnosti a turistom informácie z oblasti slovenských kultúrnych inštitúcii a historických pamiatok. Projekt je prístupný na doménach: www.muzeum.sk, www.museum.sk, www.historia.sk a www.múzeum.eu.

Hlavná stránka ponúka prehľad noviniek a pozvánky na pripravované podujatia, vernisáže, výstavy, koncerty, pričom uvedené informácie sú  zverejňované na aktuálny týždeň. Návštevníka nepochybne upútajú aj zaujímavosti zo sveta múzeí, ktoré tiež nájde na hlavnej stránke. Celé rozčlenenie uvedeného portálu je prehľadné a naozaj bohaté. Históriu približujúce inštitúcie sú tu zoradené do uvedených kategórií - múzeá, galérie, pamiatky (domy ľudového bývania, pamätné izby), hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, drevené kostolíky (evanjelické, rímskokatolícke, kostolíky východného obradu), mestá a obce (abecedne zoradené historicky významné mestá a obce na Slovensku), fotogalérie (samostatné fotogalérie hradov, zámkov, múzeí a galérií). Na hlavnej stránke nájdete aj nasledovné odkazy: Noc múzeí a galérií (samostatná web stránka venovaná uvedenému festivalu); UNESCO (lokality zapísané v Zozname svetového dedičstva); Dni európskeho kultúrneho dedičstva (história podujatia na Slovensku, aktuality); Zväz múzeí na Slovensku (história, kontakty); Rada galérií Slovenska (história, kontakty); Ponuka výstav (putovné výstavy v rámci múzeí Slovenska).

Údaje o jednotlivých organizáciách (objektoch) sú členené nasledovne: podľa typu (múzeum, galéria, hrad/zámok/kaštieľ, pamiatka, atď.); podľa mesta, v ktorom sa nachádza; abecedne podľa názvu; možnosť priameho vyhľadávania cez hľadané heslo.
Základné údaje o kultúrnych inštitúciách obsahujú: názov, adresu, kontakty, otváracie hodiny pre verejnosť, ceny vstupného, stručnú históriu, fotografie objektu a expozícií, stále expozície, vysunuté expozície, plán výstav na aktuálny rok.

Vysoká obsahová a informačná úroveň tohto projektu sa odzrkadľuje v stále sa zvyšujúcej návštevnosti, ktorá je sledovaná serverom NAJ (www.naj.sk) v sekcii Cestovanie a interne aj serverom Google. Podľa týchto serverov dosiahli stránky Muzeum.SK v posledných rokoch viac ako 5000 zobrazených stránok denne. Informácie z web stránky preberajú média priamo, prostredníctvom RSS, alebo cez mailing list, ktorý je 1-2 x týždenne odosielaný.
Stránky tohto projektu sú v  spolupráci s jednotlivými múzeami, galériami a zároveň aj so Zväzom múzeí na Slovensku neustále aktualizované. Sú poskytované v slovenčine, ale návštevník má možnosť prečítať si ich aj v ďalších  72 jazykoch. Tým sa stáva stránka vhodným orientačným bodom aj pre zahraničných turistov.
Od roku 2010 má stránka zastúpenie aj na Facebooku: www.facebook.com/Muzeum.SK/. Od roku 2008 každoročne správca stránky v spolupráci so Zväzom múzeí na Slovensku prezentuje samostatný portál pre podujatie k Medzinárodnému dňu múzeí a galérií: Noc múzeí a galérií na Slovensku (www.nocmuzei.sk) a od tohto roku aj www.facebook.com/Noc.muzei.a.galerii.

Medzi ďalšie aktivity smerom k verejnosti patrí každoročne usporadúvaná Vianočná súťaž s cenami od významných spoločností (http://vianoce.muzeum.sk).
V poslednom roku prešiel tento server aj zmenou dizajnu a tým sa stal prehľadnejším a graficky čistejším.
Tento portál nepochybne prispieva ku kultúre a kultúrnosti všetkých tých, ktorí na stránku www.muzeum.sk zavítajú a v praxi využijú jej bohatú informačnú databázu.
Ak ste zatúžili po spoznávaní našej histórie, určite zamierte sem.

Mgr. Soňa Šóky PhD.

- reklamná správa -
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu