Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Španielsky zázrak: V tejto dedine funguje komunizmus, všetci majú prácu!

Charizmatický starosta (vpravo) vytvoril v dedine fungujúcu
Charizmatický starosta (vpravo) vytvoril v dedine fungujúcu "utópiu". (Zdroj: abc)

MARINALEDA - Hoci miera nezamestnanosti v Španielsku dosiahla v posledných týždňoch ďalšie maximum a teraz sa pohybuje okolo 27 percent, obyvateľov dediny Marinaleda tieto čísla nijako netrápia. V obci na juhu krajiny, kde žije asi 2700 ľudí, majú totiž prácu úplne všetci. Miestny starosta dedinu spravuje podľa komunistických zásad - má síce občas problémy so zákonom, ale medzi miestnymi je tak obľúbený, že ho do funkcie opakovane volia už od roku 1979.

S jednou väčšou križovatkou so svetelnými semaformi, dvomi barmi a jednou hlavnou triedou, obklopenou nízkymi domčekmi, vyzerá Marinaleda podobne ako veľa iných dedín v západnej Andalúzii. V iných obciach ale nenarazíte na pochodujúcich robotníkov v poliach, športové haly pomenované po Che Guevarovi, či na ulice nesúce názvy slávnych ľavicových hrdinov, ako boli niekdajší čilský marxistický prezident Salvador Allende alebo komunistický básnik Pablo Neruda.

Marinaleda sa riadi pravidlami komunistickej Utópie a na pôde o rozlohe 1200 hektárov, ktorá bola už v 90. rokoch minulého storočia zabraná miestnym zbohatlíkom, môže teraz pracovať každý dedinčan a pestovať obilie či olivovníky. Starosta Juan Manuel Sánchez Gordillo sa ale stihol presláviť nielen v Španielsku. Keď nedávno spolu s niekoľkými robotníkmi odmietol zaplatiť v supermarkete za desať vozíkov plných potravín a odviezol ich chudobným, získal si prezývku "španielsky Robin Hood". Písalo sa potom o ňom široko ďaleko, aj v tak vzdialených krajinách, ako je napríklad Irán.

"Chceli sme tak upozorniť, že v Španielsku teraz žije veľa ľudí, ktorí nemajú čo jesť. Gándhí by nás určite podporil," okomentoval "nájazd" do supermarketu starosta. Jeho politika je pritom už vyše tridsať rokov stále rovnaká - snaží sa prerozdeľovať bohatstvo prostredníctvom zaberania pôdy a obyvateľom poskytuje lacné bývanie a členstvo v družstvách. Snaží sa, aby všetci mali rovnaké mzdy, zrušil miestnu políciu a ponúka hypotéky na majetok predtým vlastnený štátom s platbami už od 15 eur mesačne.

Na otázku, čo si myslí o rozdiele medzi nezamestnanosťou v krajine a úplnou zamestnanosťou v jeho dedine, hovorí: "Napĺňa ma to nádejou i zúfalstvom zároveň". Najradšej by vraj bol, keby podobné komunistické pravidlá ako v Marinalede fungovali aj v ďalších obciach v krajine a takisto na celom svete. "Trváme na tom, že prírodné zdroje by mali slúžiť ľuďom. Ľudia majú právo na pôdu, s pozemkami by sa nemalo nijako obchodovať," hovorí starosta, ktorý je bývalým učiteľom dejepisu a otcom troch detí. Za výkon svojej funkcie pritom nepoberá žiadny plat.

Je pravdou, že ľavicová politika v Španielsku je na vzostupe. Komunistická koalícia, ku ktorej patrí aj starostova strana, získala v nedávnych voľbách 15,6 percenta hlasov. Bolo to zhruba dvakrát viac, ako pri hlasovaní v roku 2011.

Rovnako ako Robin Hood má ale aj Sánchez Gordillo kvôli svojim činom problémy so zákonom. Prerozdeľovanie pôdy i nájazdy do supermarketov sú totiž nelegálne. Aj preto bol starosta už sedemkrát väznený. Prežil aj dva pokusy o atentát spáchané pravicovými extrémistami a nedávno sa objavil pred súdom kvôli tomu, že zabral vojenskú pôdu južne od Sevilly. Ako politik je ale veľmi obľúbený, takže aj ľudia z okolitých dedín sa často posťažujú: "Kiež by sme mali rovnakého starostu ako je on."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu