Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Záhada vo filme z roku 1938: Žena drží pri uchu mobil?!

Mobil alebo vysielačka? Zobraziť galériu (2)
Mobil alebo vysielačka? (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Mnohí ľudia si v týchto dňoch lámu hlavu nad tým, ako je možné, že sa vo filme, ktorý vznikol ešte pred druhou svetovou vojnou, objavil mobilný telefón. Túto záhadu sa však podľa všetkého už podarilo vyriešiť.

Na čiernobielej snímke, ktorá pochádza z roku 1938, vidno mladú ženu, ako pri uchu drží bezdrôtové zariadenie. Patent na prvý mobilný telefón, tak ako ho poznáme dnes, bol pritom vydaný až v roku 1969. V čom tkvie toto tajomstvo?

Záhada vo filme z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Niektorí užívatelia sa domnievajú, že žena cestovala v čase a do doby, kedy sa vo svete schyľovalo k druhej svetovej vojne, prišla z budúcnosti. Pred niekoľkými dňami jeden Američan prišiel s vysvetlením, že ide o jeho prababičku Gertrude Jonesovú, ktorá mala vtedy sedemnásť rokov.

"Pamätá si na to veľmi dobre. Točilo sa pred továrňou Dupont v meste Leominster, v ktorej bolo aj oddelenie telekomunikačných technológií. Jeho pracovníci v tom čase experimentovali s bezdrôtovými telefónmi a moja prababka a ďalších päť žien ich dostalo na týždeň, aby ich otestovali. Na inkriminovanom zábere akurát hovorí s jedným z vedcov, ktorý stojí niekoľko metrov napravo od nej," povedal.

Mobil vo filme v roku 1938

Túto verziu sa zatiaľ nepodarilo potvrdiť. Podľa odborníkov je taktiež možné, že nešlo o žiaden mobil, ale o vysielačku. Rovnakú záhadu ľudia riešili v roku 2010, kedy si "mobil" všimli vo filme Charlieho Chaplina. Experti sa však zhodli na tom, že žena zo snímky Cirkus z roku 1928 používala načúvací prístroj. Informoval Daily Mail.

Žena s "mobilom" v roku 1928

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu