Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Brutálny chemický útok pred 25 rokmi: Husajn dal zavraždiť tisíce ľudí!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BAGDAD - Pred 25 rokmi, 16. marca 1988, zaútočila iracká armáda chemickými zbraňami na kurdské mestečko Halabdža ležiace neďaleko od iránskych hraníc. Jeden z najhorších chemických útokov proti civilnému obyvateľstvu v modernej histórii si vyžiadal 5000 mŕtvych a okolo 10-tisíc zranených. Podľa medzinárodnej humanitárnej organizácie Human Rights Watch išlo o akt genocídy.

Útok na Halabdžu bol spojený s likvidačnou operáciou Anfál (Korisť), ktorú režim irackého vodcu Saddáma Husajna viedol v rokoch 1987 a 1988 proti kurdskej menšine a počas ktorej prišlo o život viac ako 180-tisíc osôb. Husajn chcel týmto brutálnym spôsobom zlomiť kurdský odpor a potrestať Kurdov za ich proíránský postoj za iránsko-irackej vojny.

VIDEO Brutálny chemický útok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

VIDEO Brutálny chemický útok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa svedkov trval útok na Halabdžu niekoľko hodín. Pri akcii pravdepodobne použili horčicový plyn a nervové plyny ako sarin, tabunom a VX. Prvé správy o masakre sa do sveta dostali prostredníctvom iránskych novinárov. Američania pôvodne z útoku vinili Irán, neskôr bola ale preukázaná vina irackej vlády.

Po páde Saddámovho režimu na jar 2003 bol za vydanie rozkazu na použitie bojových plynov proti Kurdom odsúdený na trest smrti bývalý minister obrany a vnútra Alí Hasan Madžíd, prezývaný Chemický Alí. Samotný Saddám Husajn stál kvôli bombardovaniu Halabdži tiež pred súdnym tribunálom; na popravisku však skončil kvôli svojmu podielu na masakre šiitov v mestečku Dudžail v roku 1982.

Zábery nie sú vhodné pre deti a ľudí s citlivou povahou. Len od 18 rokov!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu